Am primit această fotografie excepțională anul trecut, pe mail, cu interdicția fermă de-a o folosi în vreun scop personal. Astăzi s-a ivit ocazia să promovez autorul, pe Sorin Baciu (geolog, alpinist, doctor în Paleontologie, cadru universitar), care deschide o expoziție de fotografie, la ora 18, taman la barul Sestre din Piatra Neamț, lîngă stadion.
Este, pentru mine, cea mai sensibilă fotografie văzută vreodată cu Muntele Sfînt al Dacilor.
sâmbătă, 28 ianuarie 2012
vineri, 27 ianuarie 2012
Adevăr de perlă turistică în alb...
Împrumut şi eu de aici, de la Dana Ostahie, o fotografie senzaţională. Ştiu că perla turistică nu există decît în închpuirea cui toacă milioane de euro fără vreun temei, ştiu că "boborul" pietrean nu recunoaşte în veci că aşa îi place, drept pentru care urmele pe zăpadă nu impresionează. Iar aici e vorba despre o urmă vie.
Gurnalism pe datorie: Dana Macsim şi Vasile Pruteanu
Am emoţii şi nu am.
Am emoţii pentru că nu e mare minune să ne trezim cu un site blocat. Despre Mesagerul ar fi vorba. A făcut deja anunţul unei exclusivităţi... sensibile. Perfectă la miez de noapte, cu două zile înainte de omagierea lui Ion Luca Caragiale, cel care nu s-a putut inspira de la Macsim şi Pruteanu. Faza-i că i-a anticipat, parol!
Nu am emoţii din simplul motiv că s-au săturat toţi de Dana Macsim şi Don Bazil Pruteano, mai puţin slugile şi partenerii care confirmă încă o dată că legea ni se aplică nouă, nu lor.
Ce-o să fie, ce-o să fie? Nimic, tandemul indestructibil merge mai departe. Gurnalista e de nelepădat, parol.
PS Uite-aşa mă îndatorez eu la Cristian Tudor Popescu, cetăţeanul care a denuţat gurnalismul...
Update: Nu se poate, din urlătura ziarizdei lipseşte o rimă: "Am venit ca să vă ur, Cu talanga de la ...ur".
Florin Piersic, 76
joi, 26 ianuarie 2012
S-au născut de ziua lor...
Paul Newman, Scott Glenn, Ellen DeGeneres şi David Strathairn (actori), Mimi Leder (regizor de film), Roger Vadim (seducător celebru, soţ celebru şi regizor de film mai puţin celebru), Wayne Gretzky (hocheist canadian), Andrew Ridgeley (muzician uitat, "jumătatea" lui George Michael din fostul grup Wham!), Angela Davis (militantă pentru cauza comuniştilor din SUA şi întreaga lume), Jose Mourinho (The Special One) şi doamna Sabina Iacomi. Cea din urmă a fost tare îndrăgită şi populară pe vremuri, fiindcă la magazinul de presă de lîngă Panoramic avea grijă de sufletele noastre şi mai păstra un ziar, o revistă, un almanah...
Desigur, mai era unul născut pe 26 ianuarie, ciuruitul din decembrie, pe care tare repede s-au apucat românii să-l regrete...
Desigur, mai era unul născut pe 26 ianuarie, ciuruitul din decembrie, pe care tare repede s-au apucat românii să-l regrete...
miercuri, 25 ianuarie 2012
Boc sub ameniţarea lui Chuck
Am primit şi eu poza iasta pe mail de vreo cîteva ceasuri. Simt că nu-i o noutate, n-am timp şi chef să verific, să mă ierte sursa primară, dar nu pot să ratez distribuirea. Mai ales că a venit ca o compensaţie artistică din partea unui mic birlimbau de presă on-line care s-a apucat să mă citeze actualizat din ce spuneam în trecut pentru alţii, fără să întrebe dacă şi ce mai simt la zi pentru un GiGa Norocel, indiferent de Ţintă.
Tupeu de protestatar culturnic
Aţi aflat de aici cîte ceva despre a 11-a zi de proteste de stradă la Piatra Neamţ. Am postat şi un comentariu rău, stîrnit fiind de tupeul nemărginit al acestui personaj sinistru, Stelian Grigore, încă director la Casa de Cultură.
La ora cînd de fapt se autoincrimina prin mesajul ţinut la piept, Draga Olteanu Matei şi trupa sa de actori amatori repetau în... restaurant la Troian pentru premiera la care lucrează. La fel repetă şi în această seară. Că de la Casa de Cultură au fost daţi afară de sincerul "protestatar". Am scris despre această dramă românească şi am să tot scriu.
La cît caracter zace în culturnicul şi habarnistul ăsta, nu ar fi de mirare să tragă sfori şi să joace un soi de biliard sindicalo-curvăsăresc încît să pară că tot el o readuce pe Doamna Draga la Casa de Cultură. Degeaba, Grigore e pe veci compromis după atacul săvîrşit împotriva patrimoniului cultural local şi naţional.
La ora cînd de fapt se autoincrimina prin mesajul ţinut la piept, Draga Olteanu Matei şi trupa sa de actori amatori repetau în... restaurant la Troian pentru premiera la care lucrează. La fel repetă şi în această seară. Că de la Casa de Cultură au fost daţi afară de sincerul "protestatar". Am scris despre această dramă românească şi am să tot scriu.
La cît caracter zace în culturnicul şi habarnistul ăsta, nu ar fi de mirare să tragă sfori şi să joace un soi de biliard sindicalo-curvăsăresc încît să pară că tot el o readuce pe Doamna Draga la Casa de Cultură. Degeaba, Grigore e pe veci compromis după atacul săvîrşit împotriva patrimoniului cultural local şi naţional.
luni, 23 ianuarie 2012
Protest de Piatra contra Sulfinei Barbu
O îndur de multă vreme pe ţăţăica asta de Sulfina Barbu şi nu o pun încă la punct în mod decisiv.
E de pe la Ptericani. Petricani de Neamţ. Din nu ştiu ce accident al istoriei şi al educaţiei ceauşiste a terminat Liceul Petru Rareş, la Piatra Neamţ. Într-o promoţie interesantă. Porfir o chema ca domnişoară. Ce rictus are azi, ce încrîncenare plină de scîrbă superioară aruncă pe sticla televizorului de cum deschide gura... Atenţie, gura, ochii şi sprîncenele parcă-s copiate după Cristi Rădulescu, alt arogant de netemperat lansat în politică prin FSN de la Neamţ, de la Roman mai exact, care doctoraş de Rădulescu evoluează contra naturii umane în acelaşi PDL cu Sulfina noastră. Tot la vîrf, desigur...
În această seară, cu puţin înainte de ora 21:00, cam pe la 20:53 dacă ceasul din sufragerie mergea bine, ţăţăica de Sulfina vorbea despre ţara asta la B1TV. Poftim? Poate ţara mea, poate ţara noastră. Asta, draghe Porfir, să îi spui la partidul tău, nesimţită micuţă ce eşti! Tu, ca ministru, nu ai voie să vorbeşti aşa; eu, ca jurnalist, într-un comentariu la dresa haitei tale de bandiţi – da! Asta e ţara care te-a îmbogăţit şi te-a făcut mare şmecheră. Crezi că la Neamţ nu am aflat despre afacerile tale odioase pe Mediu? Pentru rigoare, mă refer şi la cele în care eşti legată de Silvian, ştii tu... Dacă uiţi, îţi spune Matrozul. Te bate lumea, Sulfy, de cum intri în sat, dacă află ce bani ai – n-ai sta tu un pic potolită?!
Peste toate acestea, direct la inimă, crez şi izvorul care odinioară alimenta valori de valori, mă deranjează cumplit că ţăţăica de tine a primit – din context politic, cum altfel? - o Diplomă de Excelenţă sau de Recunoştinţă, nu mai reţin precis, din partea Liceului Petru Rareş, în noiembrie 2009. Era o sărbătoare de excepţie a liceului, prin adunare de ani la 1869 încoace.
Pentru cine nu ştia: Sulfy a intrat şi a terminat o „postliceală” (ceva cu „geo”) neinteresantă pentru „rareşiştii” care intram primii pe listă la facultăţi grele. Electrotehnică, de exemplu. Desigur, nu-i jignesc pe cei care mergeau spre "geo" din pasiune, după cum mă înclin în faţa celor care căutau Aeronavele. Sînt motive egale pentru care nimeni nu-mi poate restrînge judecata de valoare la adresa unei fătuci de "geo" care vorbeşte despre ţara asta.
În fine, revenind la protest: Sulfy, cînd ajungi prin Piatra, te învăţ să scrii ŢARA MEA. Pe pereţii de la Petru Rareş. Aranjez eu cu directorul Obreja şi cu prietena ta Vîrlan, de la Învăţămînt. Sigur, admit că nu te vei putea exprima în clar, ai dificultăţi, doar faci parte din clasa stăpînitoare... Încă.
vineri, 20 ianuarie 2012
Mihai Fărcășanu a lăsat un partid fără arhivă
La începutul lunii noiembrie, semnalam în ediția noastră on-line reapariția pe firmamentul politic județean a unui personaj ignorant, uitat de ceva vreme. E vorba despre Mihai Fărcășanu (foto). El preluase frîiele organizației județene a Partidului Noua Generație – Creștin și Democrat de la Gabi Brânzei (consilier local de Dumbrava Roșie) după alegerile locale din 2008, în condițiile dificile, delicate de după trecerea fostului președinte Cristian Liciu la PSD. De pe 31 ianuarie 2011 figura ca președinte interimar la ceea ce a devenit Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Mutase acolo o parte importantă a activului nemțean din partidul lui Gigi Becali. În noiembrie, după o perioadă de discreție, presa locală îl prezenta ca președinte ales la PP-DD, în urma alegerilor interne ținute pe 30 octombrie.
Rememoram atunci unele episoade triste legate de prestația lui Fărcășanu la PNG-CD. Era vorba despre o parte din datoriile electorale către două ziare locale și un post de televiziune, achitate în cele din urmă de Costache Lupu, din buzunarul personal. Lupu candidase fără success la Primăria Bicaz și, apoi, într-un colegiu pentru Senat din partea PNG-CD. Tot datorită lui Lupu şi în ciuda celor care pariau pe ostilitatea dintre Becali şi Liciu, partidul beneficiase de o generozitate neașteptată la televiziunea care aparţinea atunci familiei Liciu.
Mai rețineam în contul lui Fărcășanu și o restanță de onoare pentru concepția grafică și tipăriturile comandate în 2008 unor prieteni ai presei locale.
Imediat după publicarea materialului pe www.mesagerulneamt.ro, a scos capul și Fărcășanu. Plin de bune intenții unse cu miere de activist politic frenetic, s-a angajat solemn să achite urgent restanța de onoare, dar n-a făcut-o nici pînă în ziua de azi. E un semn pentru ce preț pune pe relația cu cu presa, creativii din publicitate şi firmele care se ocupă de diverse tipuri de printuri.
Între timp, la partid se lucrează, nu glumă. Atît cu gîndul la congresul de pe 21 ianuarie, cît – mai cu seamă – pentru fixarea candidaturilor la alegerile din acest an. Intențiile de vot prezentate constant în sondajele de opinie nasc pasiuni, ambiții și multe-multe combinații. Neoficial, există și o grilă de contribuții pentru locurile eligibile sau cu șanse, grilă care face deliciul observatorilor avizați ai jocului politic. Un caz aparte este reprezentat de observatorul-jucător Constantin Timofte de la… PNG-CD. Cunoscutul jurist e președinte interimar din martie anul trecut, cînd a fost anulată și ștampila păstrată de Fărcășanu dimpreună cu arhiva partidului. Atunci a ieșit la iveală și o “particularitate” a PNG-CD Neamț, ca moștenire de la cel plecat la Dan Diaconescu: organizația nu avea nici măcar cont în bancă! Mai mult, potrivit celor declarate de Timofte, planează mari dubii asupra utilizării unor chitanțiere pentru încasarea cotizațiilor și altor contribuții în bani.
După aproape un an de cînd nu vrea să predea arhiva, liderul județean al lui Dan Diaconescu spune perfect relaxat: “Am purtat discuții. Am de încheiat niște conturi cu Becali. Costică (Timofte – n.a.) poate să sune oricînd”.
De aici mai departe, e lesne de închipuit ce veselie e pe capul unor posibili candidați ai PP-DD – indiferent pentru care alegeri – precum Ana Ioniță (notar), Mariana Ciuche (director OMNIASIG) sau Liviu Cicioc (Trust ANGELIS Roznov), altfel persoane cu certe resurse materiale, cînd vine vorba de cuvîntul dat de Fărcășanu.
Rememoram atunci unele episoade triste legate de prestația lui Fărcășanu la PNG-CD. Era vorba despre o parte din datoriile electorale către două ziare locale și un post de televiziune, achitate în cele din urmă de Costache Lupu, din buzunarul personal. Lupu candidase fără success la Primăria Bicaz și, apoi, într-un colegiu pentru Senat din partea PNG-CD. Tot datorită lui Lupu şi în ciuda celor care pariau pe ostilitatea dintre Becali şi Liciu, partidul beneficiase de o generozitate neașteptată la televiziunea care aparţinea atunci familiei Liciu.
Mai rețineam în contul lui Fărcășanu și o restanță de onoare pentru concepția grafică și tipăriturile comandate în 2008 unor prieteni ai presei locale.
Imediat după publicarea materialului pe www.mesagerulneamt.ro, a scos capul și Fărcășanu. Plin de bune intenții unse cu miere de activist politic frenetic, s-a angajat solemn să achite urgent restanța de onoare, dar n-a făcut-o nici pînă în ziua de azi. E un semn pentru ce preț pune pe relația cu cu presa, creativii din publicitate şi firmele care se ocupă de diverse tipuri de printuri.
Între timp, la partid se lucrează, nu glumă. Atît cu gîndul la congresul de pe 21 ianuarie, cît – mai cu seamă – pentru fixarea candidaturilor la alegerile din acest an. Intențiile de vot prezentate constant în sondajele de opinie nasc pasiuni, ambiții și multe-multe combinații. Neoficial, există și o grilă de contribuții pentru locurile eligibile sau cu șanse, grilă care face deliciul observatorilor avizați ai jocului politic. Un caz aparte este reprezentat de observatorul-jucător Constantin Timofte de la… PNG-CD. Cunoscutul jurist e președinte interimar din martie anul trecut, cînd a fost anulată și ștampila păstrată de Fărcășanu dimpreună cu arhiva partidului. Atunci a ieșit la iveală și o “particularitate” a PNG-CD Neamț, ca moștenire de la cel plecat la Dan Diaconescu: organizația nu avea nici măcar cont în bancă! Mai mult, potrivit celor declarate de Timofte, planează mari dubii asupra utilizării unor chitanțiere pentru încasarea cotizațiilor și altor contribuții în bani.
După aproape un an de cînd nu vrea să predea arhiva, liderul județean al lui Dan Diaconescu spune perfect relaxat: “Am purtat discuții. Am de încheiat niște conturi cu Becali. Costică (Timofte – n.a.) poate să sune oricînd”.
De aici mai departe, e lesne de închipuit ce veselie e pe capul unor posibili candidați ai PP-DD – indiferent pentru care alegeri – precum Ana Ioniță (notar), Mariana Ciuche (director OMNIASIG) sau Liviu Cicioc (Trust ANGELIS Roznov), altfel persoane cu certe resurse materiale, cînd vine vorba de cuvîntul dat de Fărcășanu.
Etichete:
Ana Ioniţă,
ANGELIS Roznov,
Constantin Timofte,
Costache Lupu,
Cristian Liciu,
Gigi Becali,
Liviu Cicioc,
Mariana Ciuche,
Mihai Fărcăşanu,
Partidul Poporului,
PNG-CD
Lupte grele cu Negelschi...
Liviu Ngelschi e avocat și consilier local PNL la Piatra Neamț. Ca avocat, are cabinet propriu și este asociat într-o societate profesională cu Valentin Trifescu, fostul decan al Baroului Neamț. Pe societate a încheiat contracte de asistență juridică scandaloase, pe sume incredibile, cu Spitalul județean, CJ Neamț și municipiul Piatra Neamț. Cel din urmă, fiindcă trăim în Piatra Neamț, unde incompatibilitatea aleșilor locali e doar temă de interpretări comice, a deranjat doar presa și opinia publică. Negelschi a fost și este implicat într-o sumedenie de societăți comerciale. Conform documentării noastre, nu declarațiilor de interese. În unele firme a fost și este administrator, dar a păstrat “secretul” pentru el – n-a vrut să-l împărtășească și Baroului, cum cere legea. Care lege, afurisita de ea, mai și interzice categoric unui avocat să fie administrator-unic, dar asta-i din alt film, unul în care e vorba despre stat de drept și supremația legii. Ce au de spus șeful politic (Viorel Chirilă, președinte PNL Piatra Neamț) și cel profesional (senatorul PSD Ion Chelaru, decanul Baroului Neamț) despre Liviu Negelschi, aflați în cele ce urmează.
Dublu standard la PNL
Comentînd mai mult de nevoie decît de voie acuzațiile de incompatibilitate formulate împotriva consilierului PNL care cîștigă bani direct pe seama orașului unde este ales local, Viorel Chirilă începe ezitant: “Nu știu să judec eu. Este ilegal?… Nu am studiat legea. Dacă este ilegal, este de condamnat”. Apoi își aduce aminte că este în opoziție: “Faptul că un consilier al Opoziției are contracte cu Puterea nu înseamnă că este ilegal. Grav ar fi cu cei de la Putere să aibă astfel de contracte. De fapt majoritatea lor are contracte cu instituții controlate tot de ei”. Cît privește prestația politică a lui Negelschi în consiliul local, numai de bine, disciplină pe toată linia: “Pînă acum a votat cum au hotărît consilierii USL. A cerut lămuriri, a intervenit a luat cuvîntul”. După care sensibilitatea subiectului, unul perfect neconvenabil pentru un partid care face mereu caz de conduită și onoare, își cere tributul: “Problema e la nivel de etică și morală – ar trebui să nu faci asemenea contracte. Eu nu fac cercetări. În momentul în care un consilier are activități incompatibile, alții trebuie să facă investigații. La legea avocaturii nu mă pricep! După articolele scrise de dumneavoastră să facă ei (baroul – n.red) cercetări. Eu, ca și coleg, nu pot să-l reclam”.
Discuția a ajuns și la consilierii locali ai Puterii acuzați de incompatibilitate. Viorel Chirilă a și indicat două persoane de care să ne ocupăm, pe motiv că “au incompatibilități severe”. I-am propus să dea dînsul tonul, că tot pare a deține date interesante…
Decanul Baroului, mai hotărît ca în politică
Într-o primă etapă, cînd cazul i-a fost prezentat doar în termeni generici, senatorul Ion Chelaru n-a ezitat: “Este o incompatibilitate clară. Spuneți-mi despre cine e vorba și îl pun în discuția Consiliului Baroului”. Între timp s-a aflat că este vorba despre avocatul Negelschi, iar problemele cu Statutul avocatului și Legea exercitării profesiei sînt mai limpezi decît reforma în Sănătate fabricată sub înaltul patronaj al președintelui Băsescu. Ion Chelaru: “Nu, nu se poate!… Eu nu știam de acest caz, de la dumneavoastră am aflat. Dacă domnul avocat nu a făcut nimic și nu a notificat calitatea de administrator, în mod normal secretara Baroului face automat o sesizare după cele apărute în presă. Dacă nu, oricum vineri (20 ianuarie 20102 – n.a.) analizăm situația în Consiliul Baroului și luăm măsuri”. Ce-i drept, e prima ședință a consiliului din acest an – nici nu ar fi avut cînd să reacționeze mai repede.
Cum avocatul Chelaru face și legi de ani buni de zile, l-am rugat să comenteze și vestitele contribuții personale ale secretarului municipiului, Vasile Vișan, care nu vede niciodată incompatibilități cu statutul aleșilor locali. Iată ce declară Ion Chelaru: “Este dreptul la opinie al domnului Vișan. Cu consiliul local cred că este o problemă. De fapt noi am recomandat avocaților să găsească soluții, să evite astfel de situații”.
Ce scrie la legi
* Legea 51/1995 (privind exercitarea profesiei de avocat), art. 14:
Pentru a marca limpede o parte din cadrul de referință al documentării, se cuvin cîteva precizări ce decurg din Legea 51/1995 (privind exercitarea profesiei de avocat) și Statutul profesiei de avocat. Astfel, în lege scrie clar la art. 14:
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decît cea de avocat; (…)
c) exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerț.
* Statutul profesiei de avocat, art. 30:
(1) Sînt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerț exercitate cu sau fără autorizație; (…)
d) calitatea de președinte al consiliului de administrație, administrator unic, sau membru în comitetul de direcție al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acționar la societățile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acțiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată, cu obligația de a aduce acest fapt la cunoștința decanului baroului în care își exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicațiile asupra condițiilor în care el exercită funcția de membru al consiliului de administrație și va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidențialității.
(4) Dacă consiliul baroului apreciază că exercitarea funcției de membru al consiliului de administrație este sau devine incompatibilă cu demnitatea și cu regulile de conduită impuse avocaților poate,îin orice moment, să solicite celui interesat să părăsească funcția pe care o ocupă.
* Legea 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei), art. 90:
Consilierii locali care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
Încălcarea dispoziției de mai sus atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.
Constatarea încetării mandatului de consilier local se face prin ordin al prefectului,
la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Ordinul emis de prefect
poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ competentă.
Prevederile referitoare la încheierea de drept a mandatului nu se aplică dacă, până
la emiterea ordinului de către prefect, se face dovada că încălcarea dispoziţiilor art.
90 a încetat (art. 92)
Dublu standard la PNL
Comentînd mai mult de nevoie decît de voie acuzațiile de incompatibilitate formulate împotriva consilierului PNL care cîștigă bani direct pe seama orașului unde este ales local, Viorel Chirilă începe ezitant: “Nu știu să judec eu. Este ilegal?… Nu am studiat legea. Dacă este ilegal, este de condamnat”. Apoi își aduce aminte că este în opoziție: “Faptul că un consilier al Opoziției are contracte cu Puterea nu înseamnă că este ilegal. Grav ar fi cu cei de la Putere să aibă astfel de contracte. De fapt majoritatea lor are contracte cu instituții controlate tot de ei”. Cît privește prestația politică a lui Negelschi în consiliul local, numai de bine, disciplină pe toată linia: “Pînă acum a votat cum au hotărît consilierii USL. A cerut lămuriri, a intervenit a luat cuvîntul”. După care sensibilitatea subiectului, unul perfect neconvenabil pentru un partid care face mereu caz de conduită și onoare, își cere tributul: “Problema e la nivel de etică și morală – ar trebui să nu faci asemenea contracte. Eu nu fac cercetări. În momentul în care un consilier are activități incompatibile, alții trebuie să facă investigații. La legea avocaturii nu mă pricep! După articolele scrise de dumneavoastră să facă ei (baroul – n.red) cercetări. Eu, ca și coleg, nu pot să-l reclam”.
Discuția a ajuns și la consilierii locali ai Puterii acuzați de incompatibilitate. Viorel Chirilă a și indicat două persoane de care să ne ocupăm, pe motiv că “au incompatibilități severe”. I-am propus să dea dînsul tonul, că tot pare a deține date interesante…
Decanul Baroului, mai hotărît ca în politică
Într-o primă etapă, cînd cazul i-a fost prezentat doar în termeni generici, senatorul Ion Chelaru n-a ezitat: “Este o incompatibilitate clară. Spuneți-mi despre cine e vorba și îl pun în discuția Consiliului Baroului”. Între timp s-a aflat că este vorba despre avocatul Negelschi, iar problemele cu Statutul avocatului și Legea exercitării profesiei sînt mai limpezi decît reforma în Sănătate fabricată sub înaltul patronaj al președintelui Băsescu. Ion Chelaru: “Nu, nu se poate!… Eu nu știam de acest caz, de la dumneavoastră am aflat. Dacă domnul avocat nu a făcut nimic și nu a notificat calitatea de administrator, în mod normal secretara Baroului face automat o sesizare după cele apărute în presă. Dacă nu, oricum vineri (20 ianuarie 20102 – n.a.) analizăm situația în Consiliul Baroului și luăm măsuri”. Ce-i drept, e prima ședință a consiliului din acest an – nici nu ar fi avut cînd să reacționeze mai repede.
Cum avocatul Chelaru face și legi de ani buni de zile, l-am rugat să comenteze și vestitele contribuții personale ale secretarului municipiului, Vasile Vișan, care nu vede niciodată incompatibilități cu statutul aleșilor locali. Iată ce declară Ion Chelaru: “Este dreptul la opinie al domnului Vișan. Cu consiliul local cred că este o problemă. De fapt noi am recomandat avocaților să găsească soluții, să evite astfel de situații”.
Ce scrie la legi
* Legea 51/1995 (privind exercitarea profesiei de avocat), art. 14:
Pentru a marca limpede o parte din cadrul de referință al documentării, se cuvin cîteva precizări ce decurg din Legea 51/1995 (privind exercitarea profesiei de avocat) și Statutul profesiei de avocat. Astfel, în lege scrie clar la art. 14:
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decît cea de avocat; (…)
c) exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerț.
* Statutul profesiei de avocat, art. 30:
(1) Sînt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerț exercitate cu sau fără autorizație; (…)
d) calitatea de președinte al consiliului de administrație, administrator unic, sau membru în comitetul de direcție al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acționar la societățile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acțiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată, cu obligația de a aduce acest fapt la cunoștința decanului baroului în care își exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicațiile asupra condițiilor în care el exercită funcția de membru al consiliului de administrație și va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidențialității.
(4) Dacă consiliul baroului apreciază că exercitarea funcției de membru al consiliului de administrație este sau devine incompatibilă cu demnitatea și cu regulile de conduită impuse avocaților poate,îin orice moment, să solicite celui interesat să părăsească funcția pe care o ocupă.
* Legea 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei), art. 90:
Consilierii locali care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
Încălcarea dispoziției de mai sus atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.
Constatarea încetării mandatului de consilier local se face prin ordin al prefectului,
la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Ordinul emis de prefect
poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ competentă.
Prevederile referitoare la încheierea de drept a mandatului nu se aplică dacă, până
la emiterea ordinului de către prefect, se face dovada că încălcarea dispoziţiilor art.
90 a încetat (art. 92)
luni, 16 ianuarie 2012
Avem director. La Spitalul judeţean
Mă rog, oficial i se spune manager. În fapt e conducător şi e suficient.
În urmă cu puţin timp s-a confirmat că dr. Lucian Ciobotaru, după ce trecuse săptămîna trecută de testul-grilă, a promovat şi etapa a doua a concursului organizat pentru şefia Spitalului judeţean. În urma prezentării proiectului de management şi a discuţiilor purtate, comisia de examen i-a acordat o notă mare, peste 9,80. Oficializarea numirii se va face la prin hotărîre a Consiliului judeţean, la următoarea şedinţă ordinară.
În urmă cu puţin timp s-a confirmat că dr. Lucian Ciobotaru, după ce trecuse săptămîna trecută de testul-grilă, a promovat şi etapa a doua a concursului organizat pentru şefia Spitalului judeţean. În urma prezentării proiectului de management şi a discuţiilor purtate, comisia de examen i-a acordat o notă mare, peste 9,80. Oficializarea numirii se va face la prin hotărîre a Consiliului judeţean, la următoarea şedinţă ordinară.
Proteste de Piatra Neamţ: în numele lui Darius
Aţi aflat deja aici cîte ceva despre ziua a doua de proteste de la Piatra Neamţ. Poate trebuia să insistăm pe cît de caraghioşi au fost reprezentanţii PNL şi PSD, încă nu-mi dau seama. Cert este că şi dacă-şi bagă capul în gaura steagului purtat cu suferinţă şi demnitate de revoluţionarii locali din Decembrie 1989, tot nu vor produce impresia făcută sîmbătă seară se familia Strătilă...
Închei preluînd un pasaj din Mesagerul de Neamţ:
"Speranța. Cel mai tînăr participant la miting nu pare deranjat de scandările ”Ieși afară, javră ordinară”, ”Jos Băsescu”, "Jos Guvernul” etc. Are nume de împărat, Darius și pare să-și dorească o lume mult mai bună".
Închei preluînd un pasaj din Mesagerul de Neamţ:
"Speranța. Cel mai tînăr participant la miting nu pare deranjat de scandările ”Ieși afară, javră ordinară”, ”Jos Băsescu”, "Jos Guvernul” etc. Are nume de împărat, Darius și pare să-și dorească o lume mult mai bună".
sâmbătă, 14 ianuarie 2012
Incredibil: au ieşit pietreni în stradă!...
Prima rundă de proteste împotriva cui conduce ţara, a felului (halului) în care este condusă şi a condiţiilor de viaţă a început în jurul orei 15:00, în faţa Teatrului Tineretului. Au fost în jur de 20-30 de persoane.
Pe seară, s-a produs a doua manifestaţie, lumea adunîndu-se în faţa Palatului Administrativ, în dreptul monumentului dedicat Revoluţiei din decembrie 1989. Amănunte de la faţa locului şi de pe traseul demonstraţiei aţi găsit deja aici, transmise aproape în timp real. Iată cîteva fotografii mai speciale, însoţite de cîteva explicaţii:
Radu Dobândă este un cunoscut revoluţionar local. A fost director de scenă la Teatrul Tineretului, înainte de 1990. Pe vremea lui Ceauşescu a fost condamnat pentru trecerea ilegală a frontierei, în urma unui proces public ţinut la Clubul Tineretului. În primăvara anului 1990 a făcut greva foamei la Turnul lui Ştefan cel Mare, alături de alţi cîţiva pietreni din grupul de opozanţi condus de Ioan Roşca, pentru susţinerea Punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara.
De departe, cei mai cunoscuţi manifestanţi, care au şi mărşăluit pe traseul TT - Hotel Ceahlău - Muzeul de Istorie - Casa de Cultură - sediul PDL - TT, sînt membrii familiei Strătilă: Ion, Cezarina, Oana şi Carina (de la stînga la dreapta). Participarea lor a descurajat, cu certitudine, orice tentativă de intervenţie împotriva manifestanţilor din partea organelor de ordine.
Ion Strătilă face declaraţii pentru postul de televiziune Antena 1.
Participanţii la protest s-au mobilizat unii pe alţii şi, iniţial, şi-au dat întîlnire duminică, în acelaşi loc, de la ora 14:00. Mulţi dintre ei au decis ulterior să se adune mai devreme, la ora 11:00, în faţa sediului PDL de pe Bulevardul Republicii, după ce aflaseră de o conferinţă de presă programtă la acea oră.
Indiferent de oră, ziariştii au o certitudine: pe lumină ne va fi mai uşor să-i fotografiem pe "supraveghetorii" care în această seară se întreceau a ne filma pe noi. Cu alte cuvinte, vai de mama lor de papagali de la filaj!
A fost sîmbătă 14 după vineri 13, ceea ce se zice că ar fi mai rău decît marţi 13...
Pe seară, s-a produs a doua manifestaţie, lumea adunîndu-se în faţa Palatului Administrativ, în dreptul monumentului dedicat Revoluţiei din decembrie 1989. Amănunte de la faţa locului şi de pe traseul demonstraţiei aţi găsit deja aici, transmise aproape în timp real. Iată cîteva fotografii mai speciale, însoţite de cîteva explicaţii:
Radu Dobândă este un cunoscut revoluţionar local. A fost director de scenă la Teatrul Tineretului, înainte de 1990. Pe vremea lui Ceauşescu a fost condamnat pentru trecerea ilegală a frontierei, în urma unui proces public ţinut la Clubul Tineretului. În primăvara anului 1990 a făcut greva foamei la Turnul lui Ştefan cel Mare, alături de alţi cîţiva pietreni din grupul de opozanţi condus de Ioan Roşca, pentru susţinerea Punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara.
De departe, cei mai cunoscuţi manifestanţi, care au şi mărşăluit pe traseul TT - Hotel Ceahlău - Muzeul de Istorie - Casa de Cultură - sediul PDL - TT, sînt membrii familiei Strătilă: Ion, Cezarina, Oana şi Carina (de la stînga la dreapta). Participarea lor a descurajat, cu certitudine, orice tentativă de intervenţie împotriva manifestanţilor din partea organelor de ordine.
Ion Strătilă face declaraţii pentru postul de televiziune Antena 1.
Participanţii la protest s-au mobilizat unii pe alţii şi, iniţial, şi-au dat întîlnire duminică, în acelaşi loc, de la ora 14:00. Mulţi dintre ei au decis ulterior să se adune mai devreme, la ora 11:00, în faţa sediului PDL de pe Bulevardul Republicii, după ce aflaseră de o conferinţă de presă programtă la acea oră.
Indiferent de oră, ziariştii au o certitudine: pe lumină ne va fi mai uşor să-i fotografiem pe "supraveghetorii" care în această seară se întreceau a ne filma pe noi. Cu alte cuvinte, vai de mama lor de papagali de la filaj!
A fost sîmbătă 14 după vineri 13, ceea ce se zice că ar fi mai rău decît marţi 13...
miercuri, 11 ianuarie 2012
Sărbătoare la DGASPC Neamț
Miecuri dimineață a fost mare sărbătoare la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. S-a ținut, după 10 ani, prima ședință a Comisiei județene pentru protecția copilului liberă de prezența sau duhul Mihaelei Ignatovici Lazăr. Liberă și de duhul ei zic pentru că mititica de Cristina (foto), secretarul de județ interimar, pupila fostei "fiurerițe" plecate la pensie, mai are nevoie de o hotărîre de consiliu județean pentru a prezida comisia...
(sursă foto: contul de Facebook al Cristinei Mititelu)
(sursă foto: contul de Facebook al Cristinei Mititelu)
luni, 9 ianuarie 2012
Victorie fără glorie: am scăpat de Mihaela Ignatovici Lazăr!
Mă întreabă lumea dacă jubilez şi cînd mă duc cu şampania promisă de ani de zile la Consiliul judeţean, la foştii mei colegi, în cinstea eliberării Neamţului de sub asuprirea Mihaelei Ignatovici Lazăr... Nu, nu jubilez în nici un fel - DIE KREISFÜHRERIN trebuia dată afară în şuturi, nu merita privilegiul unei demisii ca parte a ultimei zvîcniri dintr-un joc de forţă. Iar cu şampania, poate consolidată cu nişte palinkă adevărată, am să trec miercuri. Să văd pe vreunul că are tupeul să nu mă lase să trec de poartă că încep să ţin pe scări un seminar despre adopţii internaţionale!
Textul serii îl găsiţi deja aici, în ediţia on-line a Mesagerului, cu multe link-uri de aducere aminte. E privilegiul ziarului fiindcă fără acest ziar nu aflaţi voi în veacul-vecilor isprăvile cucoanei. Strict pentru arhiva personală îl pun şi aici:
Se spune că revenirea din concediu a preşedintelui Vasile Pruteanu ar fi făcut o primă „victimă” în persoana Mihaelei Ignatovici Lazăr, secretarul judeţului. E nimeni alta decît partenera lui de nădejde – dovedită cu acte în regulă – în toate „manoperele” care implică Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Consiliul judeţean cel puţin în afacerile familiei Pruteanu. Pentru conformitate, o parte din dovezi le găsiţi aici, aici, aici Asta fără a omite şi acoperirea directă a abuzivei MIL, păstrată în funcţie după limita de pensionare, după cum vedeţi aici. Capacul pare a fi fost pus de scandalul diplomatic germano-român ce stă să explodeze, după cum aflaţi de aici.
În realitate, Pruteanu nu a revenit la lucru – a fost doar într-o vizită de lucru pe la CJ. El se află pînă la începutul lunii februarie în concediu medical şi nu a prezentat vreun document legal din care să rezulte scurtarea concediului cu pricina. Cu alte cuvinte, poate oferă cineva măcar explicaţii pentru cheltuielile efectuate cu amenajarea prematură a biroului de la parterul Palatului Administrativ. Cît priveşte tentativa de a prelua frîiele deţinute legal de vicele Mircea Pintilie, se confirmă că ridicolul şi aberaţia ţin de natura celui care şi-a îmbogăţit ilegal fiica farmacistă pe banii noştri. Iar presiunea legată de votarea unui buget judeţean pe care nu l-a negociat el îşi spune cuvîntul. Fără pîrghii de influenţare a primarilor de comune, Pruteanu se poate preocupa liniştit de recuperarea genunchiului.
Pe de altă parte, se acreditează ideea falsă a plecării MIL la pensie pe fondul unor contre cu Pruteanu. Eronat! MIL este deja pensionară, are dosar în regulă, dar activitatea ei a fost prelungită prin dispoziţia lui Pruteanu. Ca urmare, ori se revoca dispoziţia (asta putea s-o facă liniştit interimarul Pintilie, dar n-a avut curaj!), ori demisiona ea. Potrivit surselor noastre de încredere din CJ, tot circul de luni, duminică şi sîmbătă a ţinut de disperarea MIL de a se pune la dispoziţia oricui îi garanta supravieţuirea în funcţie. Ea demisionase de fapt încă de vineri!
Dramatic pentru situaţia actuală din CJ Neamţ, în afară de autobăgarea în seamă a lui Pruteanu, este că nu s-a găsit altă soluţie pentru interimat ca secretar al judeţului decît Cristina Mititelu, eterna pupilă a MIL, cunoscătoare de Drept via Legis şi LexExpert, maestră neîncoronată la Solitaire, altfel decăzută cu temei de la Direcţia juridică pe motiv de însănătoşire a organigramei consiliului.
Am mai aflat că Pruteanu i-a făcut fostei colaboratoare indispensabile urări de spor la pensie. O culme a cinismului din partea unui personaj care n-a avut niciodată simţul măsurii. Revin, sigur apar detalii din culise.
joi, 5 ianuarie 2012
În Neamț, ca la nimeni alții!
Găsiţi aici interviul cu dr. Lucian Ciobotaru, managerul cu mandat interimar foarte scurt al Spitalului judeţean.E de citit cu atenţie, cu răbdare. Abia acum realizez că e primul meu interviu cu un director conducător de spital, deşi din 1990 încoace am tot scris despre Sănătate. Hm...
Balamuc de balamuc...
E cu balamuc de la început de an. Garantat. Cîteva indicii găsiţi aici .
Dacă Valerică Frăţilă, marele "baltez" de Malta, a găsit repede o slugă on-line să-i spele şi coafeze cadavrul politic, cred că de data asta va fi linişte. Încă ceva: citiţi cu atenţie mare spusele lui Lucian Ciobotaru despre cum fiecare judeţ a negociat în Sănătate cum a ştiut mai bine, pentru interesul judeţului său, cu mari diferenţe de la un judeţ la altul.
Cît priveşte păţaniile celor din Landul Bavaria, în frunte cu Barbara Stamm, cred că singura soluţie e să ajungă la Guvern şi Preşedinţie. Barbara Stamm a mai făcut o intervenţie dură şi sănătoasă pe vremea lui Teddy Stolojan, să tot fie vreo 20 de ani. Poate povesteşte Mihaela Ignatovici Lazăr ce s-a întîmplat... Sau nea Ţibi, că era prefect pe atunci, pam-pam!
Dacă Valerică Frăţilă, marele "baltez" de Malta, a găsit repede o slugă on-line să-i spele şi coafeze cadavrul politic, cred că de data asta va fi linişte. Încă ceva: citiţi cu atenţie mare spusele lui Lucian Ciobotaru despre cum fiecare judeţ a negociat în Sănătate cum a ştiut mai bine, pentru interesul judeţului său, cu mari diferenţe de la un judeţ la altul.
Cît priveşte păţaniile celor din Landul Bavaria, în frunte cu Barbara Stamm, cred că singura soluţie e să ajungă la Guvern şi Preşedinţie. Barbara Stamm a mai făcut o intervenţie dură şi sănătoasă pe vremea lui Teddy Stolojan, să tot fie vreo 20 de ani. Poate povesteşte Mihaela Ignatovici Lazăr ce s-a întîmplat... Sau nea Ţibi, că era prefect pe atunci, pam-pam!
Etichete:
balamuc,
Barbara Stamm,
Bavaria,
Lucian Ciobotaru,
Mesagerul de Neamţ,
Mihaela Ignatovici Lazăr,
sănătate,
Theodor Stolojan,
Valerică Frăţilă
Abonați-vă la:
Postări (Atom)