vineri, 20 ianuarie 2012

Mihai Fărcășanu a lăsat un partid fără arhivă

La începutul lunii noiembrie, semnalam în ediția noastră on-line reapariția pe firmamentul politic județean a unui personaj ignorant, uitat de ceva vreme. E vorba despre Mihai Fărcășanu (foto). El preluase frîiele organizației județene a Partidului Noua Generație – Creștin și Democrat de la Gabi Brânzei (consilier local de Dumbrava Roșie) după alegerile locale din 2008, în condițiile dificile, delicate de după trecerea fostului președinte Cristian Liciu la PSD. De pe 31 ianuarie 2011 figura ca președinte interimar la ceea ce a devenit Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Mutase acolo o parte importantă a activului nemțean din partidul lui Gigi Becali. În noiembrie, după o perioadă de discreție, presa locală îl prezenta ca președinte ales la PP-DD, în urma alegerilor interne ținute pe 30 octombrie.
Rememoram atunci unele episoade triste legate de prestația lui Fărcășanu la PNG-CD. Era vorba despre o parte din datoriile electorale către două ziare locale și un post de televiziune, achitate în cele din urmă de Costache Lupu, din buzunarul personal. Lupu candidase fără success la Primăria Bicaz și, apoi, într-un colegiu pentru Senat din partea PNG-CD. Tot datorită lui Lupu şi în ciuda celor care pariau pe ostilitatea dintre Becali şi Liciu, partidul beneficiase de o generozitate neașteptată la televiziunea care aparţinea atunci familiei Liciu.
Mai rețineam în contul lui Fărcășanu și o restanță de onoare pentru concepția grafică și tipăriturile comandate în 2008 unor prieteni ai presei locale.
Imediat după publicarea materialului pe www.mesagerulneamt.ro, a scos capul și Fărcășanu. Plin de bune intenții unse cu miere de activist politic frenetic, s-a angajat solemn să achite urgent restanța de onoare, dar n-a făcut-o nici pînă în ziua de azi. E un semn pentru ce preț pune pe relația cu cu presa, creativii din publicitate şi firmele care se ocupă de diverse tipuri de printuri.
Între timp, la partid se lucrează, nu glumă. Atît cu gîndul la congresul de pe 21 ianuarie, cît – mai cu seamă – pentru fixarea candidaturilor la alegerile din acest an. Intențiile de vot prezentate constant în sondajele de opinie nasc pasiuni, ambiții și multe-multe combinații. Neoficial, există și o grilă de contribuții pentru locurile eligibile sau cu șanse, grilă care face deliciul observatorilor avizați ai jocului politic. Un caz aparte este reprezentat de observatorul-jucător Constantin Timofte de la… PNG-CD. Cunoscutul jurist e președinte interimar din martie anul trecut, cînd a fost anulată și ștampila păstrată de Fărcășanu dimpreună cu arhiva partidului. Atunci a ieșit la iveală și o “particularitate” a PNG-CD Neamț, ca moștenire de la cel plecat la Dan Diaconescu: organizația nu avea nici măcar cont în bancă! Mai mult, potrivit celor declarate de Timofte, planează mari dubii asupra utilizării unor chitanțiere pentru încasarea cotizațiilor și altor contribuții în bani.
După aproape un an de cînd nu vrea să predea arhiva, liderul județean al lui Dan Diaconescu spune perfect relaxat: “Am purtat discuții. Am de încheiat niște conturi cu Becali. Costică (Timofte – n.a.) poate să sune oricînd”.
De aici mai departe, e lesne de închipuit ce veselie e pe capul unor posibili candidați ai PP-DD – indiferent pentru care alegeri – precum Ana Ioniță (notar), Mariana Ciuche (director OMNIASIG) sau Liviu Cicioc (Trust ANGELIS Roznov), altfel persoane cu certe resurse materiale, cînd vine vorba de cuvîntul dat de Fărcășanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu