joi, 14 iunie 2012

Ştefan îl poate face deputat pe Drăguşanu


A început să prindă contur, în Piatra Neamţ, ideea cu iz de regret că, dacă ar fi fost un al doilea tur de scrutin pentru primar, Cătălin Drăguşanu îl trimitea pe Gheorghe Ştefan acasă, să se dedice afacerilor, fotbalului şi politicii de vârf în ce va rămâne din PDL. Dacă te uiţi la procentele din dreptul lui Ştefan, eşti tentat să mergi cu ideea. Cine evaluează însă şi numărul de voturi obţinute de cei doi protagonişti, în paralel cu voturile din dreptul USL şi APEL, fără a uita câteva „fineţuri” de campanie, poate ajunge la alte concluzii.
În primul rând, Ştefan a fost net peste APEL, iar Drăguşanu sensibil sub USL. Şi asta în condiţiile în care, pe o evaluare corectă, Ştefan a făcut mai mult campanie pentru Culiţă Tărâţă, cel din urmă având nevoie de garanţia diferenţei favorabile de voturi din zonele urbane pentru a reduce riscul surprizelor din zona rurală. Ştefan, se ştie, are la îndemână o infernală maşinărie electorală (în nume propriu), care în acest sezon nu a fost turată la maxim. Ce echipă competitivă a avut Drăguşanu? Păi, n-a avut deloc, o recunoaşte şi el. Votul politic pentru schimbare, în siajul noului guvern, a fost exploatat cu timiditate, în timp ce APEL a mers clar pe valorificarea a două veritabile vedete cu multă personalitate.
În al doilea rând, trecând cu generozitate peste nebuloasa din care Drăguşanu a fost trimis să candideze la Piatra Neamţ, el a apărut prea târziu pe piaţă. Şi mai târziu şi-a dat seama că îi poate da emoţii serioase lui Ştefan. Dar, pentru o asemenea ispravă, trebuia să cunoască oraşul, profilul alegătorilor pe zone şi secţii de votare şi, mai cu seamă, vulnerabilităţile electorale ale administraţiei Ştefan. Un exemplu doar, unul care reieşea din citirea şi „traducerea” avantajoasă a presei locale. Dacă zona centrală era lesne de întors împotriva primarului, în termeni de campanie electorală, măcar din cauza sensurilor giratorii, a podului peste Cuejdi, a sensului unic de pe „Strada Ouatu” şi a gropii betonate botezată pasaj subteran, Drăguşanu nu a ştiut să joace eficient cartea celor aduşi la disperare de facturile la încălzire, de debranşări şi alte elemente consacrate de disconfort urban. Fireşte, replica lui Ştefan ar fi fost una pe măsură. Avea şi „echipă de intervenţii” în spate, pe când tânărul său concurent nu avea nimic. Pardon, avea ceva: acces la Antenele lui Voiculescu. Oricum, la rigoare vorbind, dincolo de ideea de schimbare, nu cred că alegătorii au reţinut ceva concret din programul său politic.
În fine, în al treilea rând, se pare că nimeni nu i-a explicat candidatului USL cum stă socoteala cu numărul real de alegători din Piatra Neamţ. În listele electorale au figurat 99.366, au votat pentru primar 47.902, 46.678 au fost voturile valabile, iar nule numai 1.410. Faza e că Piatra Neamţ nu mai are de mult peste 100.000 de locuitori. Zice cineva sub 80.000?... De aici încolo, nu e greu de priceput cine şi câţi alegători în plus putea aduce la urne.
Bătălia de la 10 iunie marchează, totuşi, şi o victorie în dreptul lui Drăguşanu. A câştigat o nesperată notorietate, a identificat un electorat favorabil şi mulţi pietreni îl plac pur şi simplu. Nu va surpinde pe nimeni să-l vedem candidând la toamnă în unul dintre cele două colegii de deputat din Piatra Neamţ. Parlamentar scrie pe fruntea lui. Trebuie doar să mai exerseze atacarea lui Ştefan.

P.S. Ştie vreun partid local cum se traduce sondaj de opinie în limba română?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu