joi, 12 decembrie 2013

Rătăciţi în tradiţie: De la Băsescu la Simionică



Ne-am obişnuit cu intervenţiile televizate de la Cotroceni ale preşedintelui. Ne-am obişnuit să nu fie crezut nici când are dreptate. Situaţia, din registrul „Aşa-i trebuie!”, ilustrează de minune starea sufletească reală a poporului, unul sătul de demagogia, făţărnicia şi abuzurile administrate de bocii, de băsiştii neresemnaţi cu eliminarea de pe firmament, urmată de gararea pe linia de aşteptarea a unei promise întâlniri cu rigorile legii. Văzând că-i merge cât de cât, Băsescu nu se sfiişte să amestece argumente solide cu aprecieri aiuritoare. Seamănă a jocuri otrăvite de cuvinte, isonul fiindu-i ţinut cu promptitudine de „organili” consacrate de manipulare şi intoxicare. S-a spus, de pildă, cum că, prin proaspetele modificări cu dedicaţie aduse Codului Penal, scapă de griji clientela şi cei înregimentaţi în USL. Că de acelaşi regim ar ajunge să beneficieze cunoscuţii bandiţii arondaţi PDL, nu se pomeneşte. S-au emis şi alte gogomănii, însă nimic nu întrece faza cu funcţionarii publici. De unde până unde sunt funcţionari publici preşedintele, parlamentarii şi prestatorii de profesii liberale? Băsescu şi „organili” s-or fi gândit la funcţii publice, la serviciu public, ceea ce este altceva, dar au evitat cu talent să elimine confuziile. Ridicolul preluării şi dezvoltării temei la comandă, nu doare, nu generează ruşine.
I se spune Aiurelia...
Manevrele de acest gen, lipsa durerilor şi mai cu seamă imunitatea la ruşine sunt valabile de sus până-n teritoriu, în acest sezon tulbure, indiferent de culoarea politică. În acest sens, o dovadă a fost scoasă recent pe piaţă de primăria nepereche de la Piatra Neamţ. Molipsită parcă de aroganţa fără limite a administraţiei Pinalti, Aurelia Simionică, viceprimar PSD, a găsit o soluţie pentru colectarea boschetarilor din oraş şi depunerea lor într-un adăpost specializat. Se va face prin implicarea asociaţiilor de proprietari. Inutil să-i spui madamei că asociaţiile nu i se subordonează. Inutil să-i desenezi schema de atribuţii legale a aparatului propriu, plătit să gestioneze inclusiv drama boschetarilor. Mai rău, se face a nu observa că e vorba de aceleaşi asociaţii care, când se plâng la primărie – cu necazuri ce merg de la probleme curente la jaful cu reabilitarea termică a blocurilor – sunt trimise la plimbare. A luat-o gura pe dinainte? Posibil, dar îi pasă cuiva? E de mirare că nu ne pune să adunăm maidanezii, însă nu e timpul pierdut.
De fapt, în cazul ei e vorba de-o constanţă în acţiune. Are sau n-are treabă, odată cu retragerea primarului într-un plan discret, Simionică îşi dă cu părerea despre absolut orice, mai puţin chestiunile grave, cele bine dosite, multe dintre ele penale, ale administrării a ce-a rămas dintr-o urbe cândva înfloritoare. Ea ştie că trebuie să ia faţa altora dând din gură. Îi merge de minune, visează la o carieră pe măsură.
Unii se vor grăbi să comenteze că legătura dintre Băsescu şi Simionică e puţin forţată. Absolut deloc. La fel cum urmărim, indiferent de temă, zicerile preşedintele, ar trebui să luăm seama, poate cu mai multă atenţie, la ce vorbe ne serveşte personajul din primărie. Că pietreanul nu ia seama, nu e absolut deloc o noutate, e deja o... tradiţie în care-i bine rătăcit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu