joi, 22 martie 2012

Rătăciți în tradiție: Se caută un (alt) Ioan Munteanu

Mă uit și eu la partidele, alianțele și coalițiile politice ale acestora din Neamț, mai mult de nevoie decît de voie. Pe zi ce trece, văd că abordarea ediției din acest an a alegerilor locale conduce la o împărțire a lor greu de anticipat în urmă cu ceva vreme. Unii chiar sînt preocupați de alegeri, alții pur și simplu se află în treabă, deși gălăgia făcută i-ar recomanda drept jucători importanți. „Unii” înseamnă și UNPR, „alții” sînt ceilalți. Criteriul de împărțire vine dinspre funcția de președinte al consiliului județean.
PDL și UNPR demonstrează limpede că au înțeles miza pusă pe următorii președinți de județe. E vorba în principal de accesul la finanțările UE după 2014, în viitorul exercițiu financiar al Uniunii. Că vom vorbi mai mult despre competitivitate decît despre coeziune, ca filosofie bugetară, e una, dar ideea principală pentru administrații este că banii la care pot spera vor veni pe proiecte mari, nu pentru fleacuri sau pasiuni locale repede satisfăcute pe cale politică. Experiența tristă a cedării în fața ambițiilor de-a inventa cît mai multe comune mărunțele a deschis multora ochii. Pînă la o regionalizare sănătoasă, pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare, consiliile județene și parteneriatele lor vor fi obligate să se bată pentru bani frumoși. Pîrghiile care vor fi la dispoziția unui prezident de județ nici nu erau visate cu ani în urmă. Sigur, PDL a fost obligat de „normele interne” să înscrie în cursă (n-am spus să susțină!) președintele în funcție. Cît pricepe la afaceri europene? S-a văzut din calitatea și eficiența fidelilor săi măturați aproape peste noapte din funcțiile deținute în CJ Neamț. Alternativa oferită de Culiță Tărâță, în aceste condiții, se întărește aproape natural. E imposibil de pus la îndoială că nu ar ști să își aleagă colaboratori eficienți, profesioniști. În plus, mulți ignoră talentul său de negociator și experiența în relații la nivel înalt, cea din urmă mai puțin cunoscută publicului larg.
Mai departe, despre acei „alții” vorbesc însăși împricinații, fiecare în dreptul semnului său electoral. Responsabilitatea cu care au pregătit un propriu (nu transferat, asta-i altă discuție) e, cum se zice, la vedere. Știam pînă acum că iarna ne ia pe nepregătite, în fiecare an. Se vede, însă, treaba că pe unii și alegerile locale, deși vin la patru ani, îi iau tot pe nepregătite. Nu e astfel de mirare că un partid, unul relativ vioi, s-a apucat să caute prin tot județul un dispus să candideze la președinția CJ Neamț. Vă dați seama ce balamuc va fi pe capul deputatului , care va fi nevoit – într-un fel sau altul – să facă rectificarea de rigoare…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu