miercuri, 11 iunie 2014

Autopălitura de osândă a lui Ştefan

Jurnalul personal de pe blog îmi permite să actualizez şi texte mai vechi. Unul, drag de nu se poate, de la finele lunii mai, incredibil de apreciat mai ales în afara judeţului, este următorul:


Când şmecheria ţi-a fost ca o natură suplimentară toată viaţa, e greu să-ţi reprimi tentaţia de-a nu te da jupân subtil în faţa legii ori de câte ori se iveşte ocazia. Este şi cazul primarului Gheorghe Ştefan. Ultima ispravă e reprezentată de interviul transmis presei pentru a fi publicat exact în ajunul votului pentru europarlamentare. Ca să nu cotropească legea, el n-a zis direct supuşilor să voteze cu Elena Udrea, ci şi-a declarat credinţa faţă de Traian Băsescu. De bună seamă, aplaudacii şi fidelii au trăit clipe de extaz, trecând peste indecenţa manevrei.
Inevitabil, mai devreme sau mai târziu, comportamentul de jupân te trădează. Ştefan a uitat că nu-i frumos, nici sănătos să te joci la nesfârşit cu ţinta pusă pe alţii. Nu ştii când se întoarce roata. Spectaculos de-a dreptul e când îţi întorci singur roata. Nu, nu are legătură cu intrarea în colimatorul DNA şi „promovarea” pe noi trepte de investigaţie şi încadrări. Legătura e în acelaşi interviu pârât.
Preocupat de achitarea obligaţiilor faţă de tandemul Băsescu-Udrea, primarul nostru nepereche ori n-a fost atent la ce spune, ori ne-a dat un test de atenţie, dacă nu cumva a bănuit că nimeni nu citeşte mai jos de titlul interviului. După ce regăsim pentru a mia oară formula că „vorbeşte prin fapte”, de-ţi doreşti să nu mai fi vorbit, iată ce mărturiseşte omul:  „Mi-am dorit şi îm doresc ca Piatra Neamţ să redevină Perla Moldovei, să fie un reper pe harta României, un oraş turistic, curat, frumos, liniştit, în care oamenii sunt mulţumiţi să trăiască, un oraş de care să fim toţi mândri”. Citeşti, reciteşti şi nu-ţi vine a crede. Îşi doreşte ca Piatra Neamţ să redevină Perla Moldovei... E în funcţie din 2004, din 2006 i se semnalează – în clar, cu argumente - că distruge Perla Moldovei, şi mai îndrăzneşte să vorbească despre o redevenire, despre turism, curăţenie, frumuseţe, linişte, mulţumire şi mândrie? Uite că îndrăzneşte. Apoi zvâcneşte şi acuză guvernanţii care acordă fonduri pe criterii politice. Păi, nu politic se acordau şi pe vremea în care era în graţiile premierului Tăriceanu sau, mai apoi, odată ce-a ajuns mare ştab de partid portocaliu aflat la guvernare?
Guvernanţii ştiu foarte bine ce s-a ales de acei bani şi ar trebui să fie iresponsabili să aloce alte fonduri aceluiaşi gestionar, chit că lasă o comunitate în suferinţă. Asta pentru a nu mai vorbi despre înjositoarea îndatorare a oraşului, afacere vândută în continuare drept binefacere.
Dar degeaba vorbim, degeaba scriem, cu sau fără fereală – cum şi-a îngropat singur cariera de primar, cu vorbele lui, e greu să-l egalezi pe Ştefan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu