duminică, 11 decembrie 2011

Misterul fațadei Teatrului Tineretului - minunea de culoare se numește „Maro Ocru 04” (sau „03”)

Culoarea aleasă pentru fațada Teatrului Tineretului a revenit în prim-plan, odată cu punerea în valoare a calității jalnice a lucrării prin iluminatul ambiental al clădirii. Probabil nu trebuie reamintit la această oră că „Restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească din municipiul Piatra Neamț”, cum se numește măreața lucrare în ansamblul ei, are un constructor pe măsură: Vasile Turcu și al său nu mai puțin vestit ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP. (Sponsorizarea echipelor de fotbal și handbal cu numele Dinamo, pe urma sau în contrapartidă cu bănoase contracte publice, veșnic fie pomenită!) Părerile despre culoarea fațadei au mers în general spre oribilă, după cum a consemnat și presa locală, indiferent de suport. Unele personaje cu însărcinări culturale din politica județeană au apelat la figuri de stil dulci, făcînd trimiteri la fondante, în timp ce cîțiva șugubeți chiar au fost luați în serios după ce, la mișto, au lăudat culoarea aleasă. Cum încăpățînarea și perseverența în greșelile dovedite sînt definitorii pentru administrația pietreană aliată cu cea județeană, nu este lipsit de interes să afle și publicul cine sînt competenții care și-au bătut joc de Teatrul Tineretului.
Pentru început, faceți cunoștință cu… Comisia de avizare a culorilor! La acest obiectiv, desigur. Pe pariu, nu v-a trecut prin cap că există așa-ceva. Si, destul de probabil, e doar o formă penibilă pentru a se acoperi unii cu semnături. Altfel, e greu de închipuit că, la un asemenea proiect, de-o asemenea anvergură, nu figurau culoarea varului și a tencuielii în proiect înainte de fatidica zi de 25 august 2011. In acea zi, sub antetul firmei ieșene de proiectare GENESIS, s-a emis Dispoziția de șantier nr. 28, părtași – măcar în aparență – fiind următorii:
1. arhitect șef Dan Florea din partea Primăriei Piatra Neamț;
2. arhitect șef Nicolae E. (Nicolae Aurelia Elena, în realitate – n.a.) din partea CJ Neamț;
3. Primăria P. Neamț Uip (probabil Unitatea de Implementare a Proiectelor – n.a.) – Lucica Popârda;
4. arhitect Smaranda Gâlea – șef proiect;
5. ing. Teodor Mardiros – reprezentant SC EUROBUILDING IDEEA (firma care asigură partea de consultanță – n.a.);
6. ing. Dan Popa, consilier Consiliul Local Piatra Neamț;
7. ing. Dincă Gigi, Director Executiv ROMCONSTRUCT HOLDING.
Ei au decis (vezi facsimil), probabil majoritar, în privința nuanțelor de culori pentru fațade și profile. Cu semnăturile e o problemă vizibilă, dar pînă azi nu a deranjat pe nimeni. Semnătura arhitectului șef al municipiului lipsește cu desăvîrșire, a doamnei omolog de la județ e cu semne de întrebare, din partea trupei lui Turcu unul e în comisie (Dincă Gigi), altul semnează la final (Vacaru Ionuț), iar din partea Primăriei semnează Lucica Popârda, ca membră a comisiei, nu și Florin Bălușescu la final, în dreptul beneficiarului. O încropeală jalnică, fix pe măsura deciziei: „cîmpul se va finisa cu tencuială de tip Kober de granulație 2,5 mm, tip bob de orez, în culoarea Maro Ocru 04”. Ulterior din „04” se face un fel „03”, că tot e foarte vizibilă diferența între cîmp și „bunghi”, unde a rămas „04”. Firește, nu este exclus, la halul în care își fac de cap șmecherii din administrație, ca la final să fie scos vinovat… Aurel Kober, doar el a furnizat tencuiala. Că i-au comandat-o niște savanți ai culorilor, devine irelevant cîtă vreme trăim în Piatra Neamț și încă nu ne-au vopsit bisericile în portocaliu, deși cred că pe undeva se coace de încă o comisie de avizare…

Update fără... update - 18 ianuarie 2012
Am rătăcit facsimilul. Mai sap şi-l pun la locul lui...
Update cu update
Gata, l-am găsit: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu