duminică, 11 septembrie 2011

Înşelăciune la „Vrei să fii milionar?”

Temerile, suspiciunile şi comentariile stîrnite în jurul concursului (zis de cultură generală) „Vrei să fii milionar?” au primit o confirmare amară în ediţia difuzată în seara de vineri, 9 septembrie şi redifuzată duminică după-amiază. Înşelăciunea se face pe faţă! Problema capătă dimensiuni groteşti fiindcă aceste emisiuni sînt înregistrate „în pachete” şi, în principiu, ar exista căi de remediere.
Concret, concurentul Eduard Stan din Bucureşti a fost şi victimă, şi beneficiar al înşelăciunii. Întrebarea a treia, pusă de Virgil Ianţu pentru 300 de lei, suna în felul următor:
Ce actor a interpretat rolul lui Păcală în filmul „Un surîs în plină vară”?
Variantele de răspuns oferite erau următoarele
  1. Sebastian Papaiani
  2. Jim Carrey
  3. Louis de Funes
  4. Mugur Mihăescu
Concurentul a ales varianta (a) şi a mers mai departe.
Faza este că Sebastian Papaiani, într-adevăr, joacă în filmul „Un surîs în plină vară” (regia Geo Saizescu, 1963), este protagonistul filmului, dar nu-l interpretează pe Păcală. Avea să interpreteze acest personaj abia în 1974, în filmul cu acelaşi nume, regizat tot de Geo Saizescu. În 1963 l-a interpretat pe Făniţă şi, fără alte variante ajutătoare, pietrenii pot căpăta această confirmare de la concitadina lor, distinsa doamnă Draga Olteanu Matei.
Fragmente din film se pot găsi lesne pe internet. Un loc este acesta .
Mă gîndesc şi la o posibilă explicaţie pentru prostia devenită înşelăciune: mult internet şi minte puţină. Scriitorul Dinu Săraru se pare că ar fi făcut în, 1965, următorul comentariu: “Făniţă, eroul întîmplărilor din film nu este decît Păcală al zilelor noastre sau mai bine zis un Dănilă Prepeleac”. Cuvinte amabile-l vizau mai degrabă pe creatorul personajului, prietenul său Dumitru Radu Popescu, după a cărui nuvelă (“Pădurea”) s-a făcut filmul. Dacă documentariştii de la Kanal D ar fi săpat mai bine, nimereau cu siguranţă şi aici , unde apar date despre film, distribuţie şi... citatul din Săraru.
Fără îndoială, mai departe nu se va întîmpla absolut nimic.
Cel mai probabil, acest semnal despre o înşelăciune pe faţă va ajunge să fie luat peste picior de fătucele şi gurnaliştii de Bucureşti. Ceea ce e chiar normal în ziua de azi... Pentru mine, “Vrei să fii milionar?” este un concurs terminat. Halul în care Ianţu ajută sau încurcă pe unii concurenţi nici nu mai contează.

Un comentariu:

  1. Dacă trebuie să angajezi un hacker de încredere pentru a monitoriza telefonul sau rețeaua socială a soțului tău, contactează expressfoundations@gmail.com Este extrem de confidențial

    RăspundețiȘtergere