vineri, 2 septembrie 2011

Cu Mircea Dinescu, despre film şi bucătărie boierească


Scriitor, publicist, vedetă de televiziune, om de afaceri, bucătar și promotor al bucătăriei românești, revoluționar și om-spectacol greu de concurat, Mircea Dinescu a onorat reluarea Tîrgului de Carte "Libris" de la Piatra Neamț cu o președinție, versuri, cîntece, vin și voie bună.
Cine-a avut de pus întrebări, a primit răspunsuri. Este și cazul meu, desigur.

Multe trăznăi am văzut pe piaţa noastră culturală, dar una mai frumoasă decît „Festivalul degustătorilor de film şi artă culinară” de la Cetate, patronat de dumneavoastră, nu m-a uns aşa tare la inimă. De unde asocierea asta?
Păi, în primul rînd, eu sînt – ca să zic aşa – un profesionist nu numai al literaturii, dar şi al bucătăriei. Eu am crescut la grădina bunicului meu, care era mare grădinar profesionist şi acolo am început să gătesc de la 5 ani. Eu sînt obsedat să reabilitez bucătăria românească – este mediocru expusă în toate restaurantele cu specific românesc, care trebuie să recunoaştem că sînt absolut mediocre. Bucătăria ţine de cultura unei naţii şi românii ar merita mai mult din acest punct de vedere. Acolo, la Cetate, pe maul Dunării, eu experimentez tot felul de reţete boiereşti şi m-am gîndit să combin aceste poveşti. Iniţial m-am gîndit numai la filme de-astea legate de gastronomie şi pe urmă am zis să lărgesc paleta. Şi a pornit o aventură, aşa, din senin. Succesul este uriaş pentru cei care participă - mă gîndesc la cineaşti, la actori – într-o chestie relaxantă, cu mîncare bună, cu băutură bună, cu ideea că în fiecare zi gătim altceva. Dacă-s file nemţeşti, gătim nemţeşte, dacă-s filme ceheşti – ceheşte...

Dacă-i un film coreean?...
Gătim şi în... limba coreeană.

 
                   Mircea Dinescu se pregătește să publice o carte de bucate

Cam scumpă bucătăria dumneavoastră, cam mari  preţurile la bucătăria lui Dinescu. Toamna trecută, la Grădina Verona, în Bucureşti, m-aţi lăsat fără bani. Plătim marca sau calitatea?
În primul rînd, calitatea. Că-s numai lucruri de-astea Bio. Pe urmă, la mine sarmalele-s făcute cu carne de viţel şi de gîscă, fierte-n vin. Păi, cînd pui la o oală de-aia cu 50 de kile de vin, chiar dacă se evaporă şi rămîne numai savoarea, intră-n preţ.
Oricum, o să scot o carte de bucate în toamna asta, spre iarnă.

Cum i-aţi păcălit pe cei de la Consiliul Naţional al Cinematografie să dea şi ei un ban la festival?
Păi, anul trecut n-au dat şi au văzut ce succes a avut. Am depus acolo, la o comisie, proiectul pentru anul ăsta şi au dat bani. Nu cred că i-am păcălit, din contră. O să facem festivalul în fiecare an şi din an în an îl înşurubăm mai bine.

Pentru alte întîmplări de la "Libris 2011", mai căutați și aici

Un comentariu:

  1. Buna ziua,

    Cat de prezente sunt evenimentele culturale in Piatra Neamt? Ma bucur sa vad ca inca se mai organizeaza astfel de targuri, dar cum raspund pietrenii la acestea? Ii percepeti ca fiind interesati de astfel de evenimente? Cum ii simtiti?

    Sunt din Bicaz(Tasca mai exact), cu liceul la Piatra Neamt, si poposesc de ceva ani in Bucuresti(9 la numar). In ultima vreme insa, am inceput sa ma gandesc mai serios cum ar fi sa ma intorc acasa totusi, si sa fiu departe de nebunia asta de oras. Ma simt mult mai bine cand sunt pe meleaguri nemtene..dar nu cred ca e de ajuns..mai ales in vremurile de astazi.

    Multumesc, si va urmaresc postarile.
    Numai bine!
    C

    RăspundețiȘtergere