luni, 1 aprilie 2013

Rătăciţi în tradiţie: Adio, dar rămâi cu noi?



Garantat Theodor Stolojan. Garantat Traian Băsescu. Mai ţineţi minte câtă emoţie stârneau, cum înflăcărau masele? Ca prin urechile acului am scăpat de „Garantat Elena Udrea”. Sau n-am scăpat. În sensul că favorita Matrozului rămâne deputat de Neamţ. Mă rog, de Roman, că acolo e altă lume, una care-a avut, în perioada 1992 – 1996, un primar pe numele său Otto Mayerhoffer...
Înfrângerea Elenei Udrea în faţa lui Vasile Blaga, la un scor periculos de mic, dă şi o măsură puţin sesizată a adevăratelor obligaţii şi complicităţi din PDL. Cel mai simplu a fost să se raporteze totul la interesul declarat de Băsescu şi apoi să se speculeze în neştire pe seama apropierii partidului de PNL sau să se facă scenarii peste scenarii privind nu-ştiu-ce nouă formaţiune politică. Este, dacă vreţi, ca în vorba aceea de duh cu pădurea şi copacii. Nimeni nu a fost tentat să îi ia unul câte unul sau în grup pe susţinătorii lui Udrea, să vadă ce îi mâna de fapt în luptă. Paradoxal aproape, atât pentru popor, cât şi pentru „boborul” pedelist, primarii Ştefan şi Leoreanu, după travaliul depus la alegerile parlamentare, erau de departe cei „mai normali” susţinători ai primei blonde a ţării. Ei aveau grijă, practic, de investiţia făcută. Problema vine de la ceilalţi. Susţinând consistent pe unul dintre cele mai detestate personaje politice din istoria contemporană, ei au confirmat păienjenişul de obligaţii şi complicităţi prin care, cel puţin de la Dezvoltare Regională şi Turism, s-au drenat milioane şi milioane de euro. E foarte simplu, astăzi, de construit o hartă naţională cu susţinătorii ei. Indiscutabil, tabloul nu e complet, dar e un început, e un fir de care se poate trage. Şi din acest motiv, probabil, nu toţi adepţii ei se vor înghesui – dacă va fi să fie – la fondarea unui nou partid. Ar fi o ambiţie prea mare şi riscantă faţă de minima protecţie asigurată de un partid de opoziţie, încă în viaţă.
Demult, pe vremea când FSN se umflase peste măsură, a funcţionat răspândirea clientelei politice pe la alte partide. Nu mai încăpeau toţi într-un loc. În cazul PDL, e periculos să nu rămână împreună. Inventarea unui partiduleţ, sprijinit numai pe o sumă de parlamentari şi organizaţii fără reprezentare în administraţie, este nu un proiect politic, ci o aventură delicioasă pentru presă. Pe lângă protecţie, trebuie ţinut cont – în sfârşit! - de electoratul român. S-a schimbat mult, sunt semnale tot mai clare. Nu ştiu cât e deştept şi raţional, dar au venit tinerii din urmă. Cele şi cei care scandau „Nu vrem şi nici valută, vrem pe Roman să ne...”, „Iliescu apare, Soarele răsare!” sau „Noi muncim, nu gândim!”, în urmă cu 23 de ani, abia au din ce trăi, îşi drămuiesc banii de medicamente şi nu primesc agentul termic în casă. Dacă mai sunt în viaţă. Deloc de neglijat, tinerii care-şi rugau în genunchi părinţii să nu voteze cu FSN, în 1990, au în jur de 50 de ani. Fireşte, tema electoratului de poate dezvolta oricând într-o analiză pertinentă, necomandată politic. Numai că, indiferent de concluzii, rămâne o mare nedumerire: ce treabă au Udrea şi susţinătorii ei cu românii? De acord, ne-am făcut de râsul ţării cu votul de la Roman, însă istoria asta nu se va repeta în veacul-vecilor. Investitorii în politică sunt condamnaţi să aibă viziune. Altfel, dispar mai repede ca dinozaurii. Vremea obligaţiilor şi a complicităţilor de manieră Băsescu & Udrea trebuie să se încheie pentru a da o şansă ţării. Aşa se face că n-ar mira ca un prim semnal de lepădare de blonda supremă să vină taman din partea susţinătorilor de la congres. Mai puţin Ştefan şi Leoreanu? Vedem, vorbim, scriem, că timpul tece şi iarăşi ne vedem la urne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu