joi, 25 august 2011

Rătăciţi în tradiţiei: Viitor pe măsură


Preda, Poeată, Gavrilaş şi Matei sînt nume care nu spun mare lucru publicului larg. Pentru absolvenţii „post-licealei” de energetică din Iaşi înseamnă staţii şi posturi de transformare, partea electrică a centralelor şi staţiilor, transportul şi distribuţia energiei electrice, tehnica tensiunilor înalte, mecanica fluidelor. Au fost adevăraţi seniori ai ingineriei de sistem. Povara şi privilegiul de-a-i avea dascăli, pentru studenţii din anii 80, împlinesc frumuseţea unei meserii dramatic de responsabile.
Cu ani în urmă, la întîlnirea de 20 de ani a unei promoţii, li s-a simţit lipsa, lipsa fizică. Autoritatea lor veghea însă. Pe rînd, după datină, absolvenţii raportau cu ce s-au ocupat între timp, mai spuneau o glumă, salutau un profesor prezent sau croiau dedicaţii amare cîte unei asistente-teroriste atinsă abia peste ani de bunul simţ al absenţei. Ca un făcut, unul dintre profesorii aflaţi în prezidiu a monopolizat omagiile participanţilor. Cărăuşu, Alexandru Cărăuşu se numeşte şi e născut în 1942 la Chişinău. Soţia unui absolvent care a dat tonul omagiilor, niţel intrigată, a întrebat: „Doamne iartă-mă, ce-a predat de-l divinizaţi?” Analiză matematică, în anul întîi, a fost răspunsul.
Nu ştiu dacă dascălii din ziua de azi sînt mai buni sau mai răi. Ştiu cu certitudine altceva: sistemul întunecă orice orizont profesional rezonabil. Regretat sau hulit, vechiul sistem încuraja performanţa şi cultiva educaţia de vîrf prin provocare la performanţă. Integrarea pasiunilor aplicative şi a sportului erau naturale. Să fie oare o întîmplare că după zeci de ani, în Piatra Neamţ, venerăm profesori precum Alexandru Ţăranu (Casa Pionierilor, Cercul de electronică aplicată) sau Gicu Olteanu (Şcoala sportivă, baschet)?...
Destinul unei naţii este esenţial determinat de educaţie şi formare profesională. Componentele superioare de ştiinţă şi cercetare sună deprimant cînd te gîndeşti cîtă minte au cei care-şi vînd voturile pe te miri ce. Jale este un cuvînt blînd pentru ce ni se întîmplă. Tragic e că sîntem asupriţi de tot mai mulţi conducători de partid şi de stat cu studii întîrziate şi diplome cumpărate. Glumele de odinioară cu şcoala profesională de miniştri şi post-liceala ajutătoare de ambasadori în ţările calde au devenit realitate. Perfect democratic, prin votul majorităţii, românii nu nimic împotrivă. La aşa popor, viitor pe măsură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu