sâmbătă, 13 august 2011

Călărie: campioni la ei acasă

Concursul de călărie „3 în 1”, început joi la baza hipică din Piatra Neamţ, înseamnă finala Campionatului naţional de sărituri peste obstacole, Cupa „TCE 3 Brazi” şi Memorialul „Virgil Bărbuceanu”. Pentru împătimiţi e şi o rutină, semnăm condica de prezenţă. De ani şi ani, care se cam numără cu zecile...
Etapele de Cupă Mondială Volvo şi Samsung, Trofeul Dunhill şi balcaniadele sînt o istorie a fiecăruia şi a tuturor care iubesc calul. Foarte probabil, nu mai apucăm altele. Calul şi povestea lui rămîn.
La 7 ani de la moartea colonelului Bărbuceanu, nimic nu m-a impresionat mai mult decît reîntîlnirea cu Aurel Cojocariu şi Radu Ilioi, campionii noştri, elevi ai colonelului, şi bucuria de a vedea pe lîngă boxe sau în şa pe copiii călăreţilor noştri de top.

Aurel Cojocariu


Nu ştiu cînd a ajuns Aurel Cojocariu la 42 de ani. De 25 de ani încoace, a lipsit la un singur concurs de la Piatra Neamţ. Absenţa a fost motivată, reprezenta România în străinătate. Aurel este talentul în stare pură şi inegalabila zăpăceală a călăreţului frumos care face perfect un parcurs infernal şi dărîmă o bară cînd ţi-i lumea mai dragă. Crede că băiatul cel mic îi va urma în şa. Încă 20 de ani vrea să concureze şi el.



 
Radu Ilioi


 Radu Ilioi e definiţia rigorii. Nu pot alege între el şi  Aurel. Sînt aproape 20 de ani de cînd am avut privilegiul să îi înmînez Trofeul Dunhill sau Cupa Stilului. În şa este Raul Ilioi, fiul său de... 21 de ani.



Raul Ilioi

Ştefania Stoica


Unul dintre cei mai îndrăgiţi copii este Ştefi Stoica. E prea mică să concureze, dar cu o candoare care te lasă fără aer spune că ea călăreşte de cînd era „în burtă la mămica”. Mămica este Cristina Dulugeac, la rîndul ei fiica lui Ion Dulugeac, fost conducător al Federaţiei, mare luptător pentru cauza calului şi a proprietarilor de cai din România. Ştefi este fiica regretatului mare campion Ştefan Stoica. Moştenirea genetică e de partea ei.





Ioana Rus
Din prima zi s-a remarcat încă o viitoare vedetă. O fetiţă de numai 11 ani, Ioana Rus, a banalizat ideea de parcurs cu zero puncte penalizare. Un vis, nu alta, s-o vezi în şa. Antrenorul ei este Aurel Cojocariu.






Mai sînt două zile de concurs.
Părinţi, lăsaţi copiii să vină la cai!... Calul nu trădează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu