miercuri, 22 aprilie 2020

Ionel Arsene se preface că nu-i ars de focul minciunilor


Perseverența în minciună este o trăsătură ilustrativă pentru profesioniștii perfecționați și certificați în minciună. Minciuna le-a devenit a doua natură, de regulă patologică. Explozia națională a minciunilor și cultivarea lor deșănțată, cu precădere de la demararea terorizării cu alegerile parlamentare anticipate, nu de la asaltul epidemic dat de SARS-CoV-2, a asigurat un cadru de expresie diversificată oricărui stăpân sau jupân politico-administrativ din teritoriu. Oricare i-ar fi carnetul de aprtid. O poziție reprezentativă în peisaj e ocupată de Ionel Arsene@PSD. Nu atât ca președinte al CJ Neamț, cât ca lider de facto al Uniunii Județene a Cooperativelor Politice și dezvoltator al Arseniadei multianuale care a subjugat județul. Încă nu-i vine a crede cum se prăbușește cu Sănătatea pe buze. Chiar fără vechile denunțuri, documentări și anchete legate de combinații oribile, toate ignorate sau tratate în bătaie de joc, chiar fără ingerințe din partea DNA și beneficiind de generosul confort-cadru oferit de instanțele tragicomice de judecată, dezastrul din Sănătate îl termină. Dumnezeu nu doarme nici El. E insensibil la mituirea constantă cu bani publici a unor reprezentanți pământeni din biserici și mănăstiri favorizate. Dumnezeu e sensibil la sănătatea oamenilor. Semnul dat e cel cu luarea minților cui e sortit pierzaniei.

„Facem, nu povestim” se traduce prin „Povestim, nu facem”
Ultima ieșire publică a lui Arsene în legătură cu răscântata instalație de diagnosticare moleculară pentru COVID-19 datează de marți, 21 aprilie. Oarecum pașnic, mai potolit prin comparație cu Joia Mare, zicea cum că a fost înștiințat că totul e adus, este complet, sunt teste, personalul dă pe-afară de pregătit ce e, DSP a autorizat, iar primirea unui aviz de la Ministerul Sănătății aștepta intervenția sa providențială la ministru. Se inducea încă o dată ideea că încep analizele. Nu, nu începe nicio analiză pe oameni, cu rezultate oficiale pe oameni.
De la oi să fi luat exemplul?
Până la explicațiile actualizate așteptate, mergem puțin înapoi.
Din martie, înainte de decretarea stării de urgență - când prefectul îl trimitea pe Arsene la plimbare cu achiziția, suspect însă, fără a tranșa decisiv subiectul deși îi erau suficiente trei fraze - reținem o minune. E singura prezentare oficială a structurii liniei de testare și a prețului estimat (600.000 lei), într-un documentat ieșit din SJU Piatra Neamț și datat 13 martie. Prețul final este la secret, furnizorul (SC Elta 90 Medical Research SRL) l-am dezvăluit degeaba.     
În ajun de ziua fondării NATO, când nu bubuise scandalul lăturilor servite pacienților din spital cu titlul de hrană și când megafacerea de partid cu spitalul mobil de la Lețcani (Iași) lua mințile fraierilor, Arsene a comis una grosolană pe Facebook. „Sunt extrem de bucuros deoarece Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț are de astăzi, 3 aprilie, aparatul de testare moleculară real-time PCR!”, scria în deschiderea postării. Anunța că ajunseseră și „testele pentru confirmarea sau infirmarea infecției”, insistând apoi: „De miercuri, 8 aprilie, vor fi făcute primele teste”. A venit 8 aprilie și nu s-a făcut niciun test. Nu aveau cum! Echipamentul era întâi de toate incomplet, asta nu era secret. Că Arsene a știut sau nu, este irelevant. Reținem minciuna odioasă. La fel de odioasă este complicitatea, dacă vreți colaboraționismul abject al celor din spital, de la medici (eroi în halate albe, da?...) la consiliu de administrație și echipă managerială. Toți au știut. Și au tăcut. Era pe 3 aprilie, așadar, ziua despărțirii îndelung amânate de protocaliul Toderaș Mocanu, în locul său pregătindându-se să vină preț de un raid ca manager de spital dr. Florin Apostoae de la Târgu Neamț. Era și ziua ordinului rectificativ privind încadrarea spitalelor, emanat de Ministerul Sănătății sub semnătura aceluiași secretar de Stat Horațiu Moldovan, ca și precedentul. Ordinul nu are legătură cu sacrificarea spitalului nostru despre care am mai scris (degeaba).  
Din postarea cu pricina - fără a insista pe rușinoasele imagini propagandistice ajunse râsul unei țări întregi, cu Arsene pe post de hamal - toarnă efectiv otravă un pasaj elocvent pentru disprețul administrat supușilor: „Din inimă, cu responsabilitate și cu grijă pentru fiecare nemțean, acționăm! Facem, nu povestim”. Am văzut ce-au făcut, dar viețuitorii din Neamț nu semnalează că s-ar sătura nici dacă molima asta mortală, evadată din cele focare neprecizate oficial la timp, lovește acum comunitar, pe nevăzutelea. La nemțeni merge și se lipește de minune sloganul pe dos: povestim, nu facem.
Încheierea intervenției prezidențiale de la ora 14:38 a zilei de 3 aprilie echivalează cu o glazură a nemerniciei: „Grija mea: Nemțenilor mei să nu le lipsească nimic din ce poate salva măcar o viață! Ținta noastră: sănătatea! Nu victime!” Halul în care doctorița Daniela Marcoci, manager interimar de supracriză, a găsit spitalul sub aspectul materialelor de protecție achiziționate, al dotărilor utile, apoi lipsa de organizare și disciplina inexistentă știm precis ce dovedesc. Stați liniștiți, la locurile voastre, nu vă faceți iluzii, ordinea strâmbă a sistemului ticăloșit fără hotare de partid e bine controlată. Încă n-a apărut sau nu s-a născut omul providențial, eventual susținut de o echipă pe măsură, în stare să procedeze la... implementarea unei curățenii totale.

Mărturie cutremurătoare despre sacrificarea „spitalului lui Arsene” pentru interese ascunse publicului
Trec câteva zile. Întâmplător, nimeni nu lămurește afacerea criminală cu desemnarea spitalului nostru în linia de luptă COVID. Din păcate, presa abundă de exprimări iresponsabile în genul „Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost declarat de către Ministerul Sănătăţii ca fiind Spital COVID-19”. O mărturisire istorică – anonimizată, dar certă - din partea unui medic de-al nostru, difuzată de portalul medichub.ro în ziua de 6 aprilie, a fost trecută sub tăcere totală inclusiv de muții „eroi în alb”. Titlul este devastator - SJU Piatra Neamț: Pacienții COVID-19 nu au medicamentele necesare, iar personalul nu are echipamente!  Iată mărtusirea:
„În Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, sunt peste 100 de pacieţi COVID-19, internaţi şi trataţi în secţia de Boli infecţioase şi la Terapie intensivă, într-un spital care NU este faza 1 sau 2. Mă adresez pe acestă cale cu speranţa că se vor lua măsuri cu privire la situaţia actuală din SJU Piatra-Neamţ şi, astfel, multe vieţi vor putea fi salvate sau cel puţin tratate conform protocolului.
Sublinez faptul că situaţia din SJU Piatra-Neamţ nu este cunoscută în Guvern sau autorităţile aleg să ofere informaţii greşite despre realitatea din spitalele judeţene. Din declaraţiile premierului Victor (desigur, e o figură de stil – n.a.) Orban, din data 01.04.2020, şi ale ministrului sănătăţii Nelu Tătaru, din data de 03.04.2020, înţelegem faptul că toţi pacienţii COVID-19 pozitivi sunt internaţi şi trataţi doar în spitalele de fază 1 şi fază 2. Într-adevăr, aşa ar fi trebuit, conform Ordinului 533 din data de 29.03.2020 sau Ordinului 555 din 03.04.2020, dar, din păcate, acesta nu a fost respectat.
Conform acestui ordin, toţi pacienţii confirmaţi pozitivi în urma testării, trebuie să fie transferaţi la unul din spitalele din faza 1 sau faza 2. Acest lucru nu a fost posibil şi în cazul pacienţilor din SJU Piatra Neamţ, din cauza refuzului constant primit din partea spitalelor desemnate să preia aceşti pacienţi din Iaşi. Medicii din SJU Piatra-Neamţ au fost lăsaţi să se descurce singuri, fără medicaţia necesară tratării acestor pacienţi, fără echipamentele de protecţie şi dotările pentru testare rapidă, de care spitalele din faza 1 şi faza 2 dispun (dotarea acestora fiind prioritizată).
În ultimele zile, în serviciul de Boli infecţioase al SJU Piatra-Neamţ, se aflau în jur de 110 pacienţi, majoritatea COVID-19, dintre care aproape 15 din rândul personalului medical. În fiecare zi, sunt confirmaţi noi medici şi pacienţi, dar rezultatele vin foarte greu de la Iaşi, după 3, 4 zile, în unele cazuri chiar şi după decesul pacienţilor. Secţia de Boli Infecţioase are pacienţi internaţi confirmaţi COVID-19, de mai bine de 3 săptămâni, iar în aceeaşi situaţie se află şi secţia de Terapie Intensivă de la SJU Piatra-Neamţ, care, în acest moment, are aproape toate ventilatoarele ocupate de pacienţi COVID-19. Conform declaraţiilor ministrului Tătaru şi premierului Orban, spitalele suport sunt în pregătire şi nu ar fi trebuit, în această perioadă, să aibă internaţi pacienţi confirmaţi pozitiv. Mai mult, ministrul Tătaru a declarat că, după ocuparea locurilor disponibile în spitalele de fază 1 şi fază 2, în spitalele suport vor rămâne internate doar cazurile uşoare sau asimptomatice, nu cele ce necesită internare în Terapia Intensivă, cu intubarea pacienţilor. În cazul SJU Piatra-Neamţ, din cauza refuzului constant al Spitalelor din Iaşi, secţia de Terapie Intensivă are pacienţi COVID-19 intubaţi de peste 2 săpămâni. Din 20 martie, spitalele din Iaşi nu au mai primit niciun transfer cu pacienţi COVID-19.
În tot acest timp, personalul medical nu a renunţat şi a făcut toate demersurile necesare pentru a crea circuite speciale în spital, pentru a obţine echipamentele de protecţie din donaţii şi medicamente necesare. Acestea din urmă nu au venit nici până astăzi. În continuare, lupta medicilor din cele două secţii se dă fără medicamentele necesare, iar pacienţii nu beneficiază şi nu au beneficiat nici până acum de un tratament complet, în ciuda presiunilor făcute de medici pentru a face rost de toate medicamentele necesare.
Sper, cu ajutorul dumneavoastră, să găsim un răspuns la următoarele întrebări: De ce au informat greşit ministrul Tătaru şi premierul Orban în legătură cu situaţia reală din spitalele judeţene? De ce nu respectă ordinul şi nu acceptă spitalele din Iaşi transferul acestor pacienţi? De ce nu primeşte cu prioritate SJU Piatra-Neamţ necesarul de echipamente şi medicamente pentru tratarea acestor pacienţi?”
Mai clar și dureros de atât e greu să sintetizezi ceva la această oră. Să verifici cifrele referitoare la pacienți e pierdere de timp.

Cu minciuna pre minciună călcând
Ajungem în Joia Mare, pe 16 aprilie. Arsene sare în sus și slobozește o arteziană de fericire peste supuși. Cu inima strânsă de emoție, gândindu-se la Patimile Fiului Domnului, zicea el pe Facebook așa: „Am reușit!!! Aparatul PCR de la Spitalul de Urgență, funcțional!” Era funcțional pe dracu’! Adăuga ceva despre un extractor și „chitul de extracție”. Extractorul e pentru acizi nucleici, e un aparat esențial, critic, nu o componentă banală. Și n-are legătură cu extracția de sare, cupru, grafit sau agregate minerale. Apoi, chitul nu e chit de geamuri, de tinichigerie; e kit, adică trusă, set. Cu „funcționalul” e de groază. Adjectivul ăsta afurisit înseamnă că instalația poate fi folosită, e în stare să funcționeze pe loc, la cheie, în clipa când ai anunțat. Și nu oricum, ci potrivit scopului. Trebuie să-l împlinească. Altfel, dacă funcționează în gol sau neoficial se cheamă că e degeaba.
Prins încă o dată în flagrant cu gogonata, spiritul Învierii nu i-a dat ghes să ceară iertare, să livreze o rectificativă. Atenția cade firesc pe el fiindcă el a comis-o, însă cinstit e de subliniat că, rezonând perfect cu prezidentul, au tăcut cei doi vicepreședinți nespus de evlavioși ai CJ Neamț, PNL cu prefectul și Cozmanciuc în frunte, DSP-ul condus de juniorul Firăstrău de la Roman, alte partide, societatea civilă, plus un lot de „eroi în alb” care era la curent cu făcătura. În autentic spirit al Luminii Învierii, îndoieli legitime am găsit numai în oaze de presă.
Am ajuns încet la explicațiile suplimentare anunțate mai sus. Întâi de toate, câteva extrase (întărite cu detalii ajutătoare) dintr-o mărturie recuperată. E din data de 14 aprilie, deci cu două zile înainte de anunțarea „funcționalității”. Mărturia vine din spital, persoana care vorbește cunoaște la perfecție ce se întâmplă la laborator. Discuția avea caracter confidențial la acea vreme. În condițiile de azi, nu mai are.
● Din tainele comparative ale aparaturii: „O s-o pornim când o să ne aducă extractorul. Deocamdată nu ne-o adus. E o penurie de extractoare și de kituri de extracție, mai ales automate. (...) La Matei Balș, deși au extractor de 96 de poziții, lucrează cu extracție manuală. La Cluj, deși au extractor de 96 de poziții, lucrează tot cu extracție manuală pentru că nu se găsesc kituri de extracție pentru astea automate. Manual, sunt vreo 5 etape care durează mult, trebuie să fii foarte atent la fiecare etapă.”
● Socoteala cu aparatele (20-22 de linii) care zăceau la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor: „Veterinarii au avut un zdruncin și o etapă de-asta, toată lumea să facă PCR, acum vreo doi ani când a fost epidemie de pestă porcină. Cine a reușit, vreo 20 de județe din țară, și-o făcut rost. La noi n-au reșit să facă, n-au avut suficienți bani. Au estimat, le-ar fi trebuit vreo 140.000 euro și li s-o alocat doar vreo 100 de mii. Pentru că acest laborator este foarte pretențios și fiecare componentă chiar îți trebuie, nu poți să improvizezi, n-au mai făcut.”
● O fază uluitoare cu Alexandru Rafila, microbiologul-șef trimis la OMS: „Doctorul Rafila a zis din start și se pare că nu l-a ascultat nimeni. Am auzit cu urechile mele când a zis că trebuie să apelăm la toate PCR-urile care există în țară și că el știe că și la DSV-uri există PCR-uri, să cumpărăm teste și să facă toată lumea. Era foarte bine dacă se făcea așa.”  
● Alte zeci de instalații erau uitate în universități și centre de cercetare, iar ei trebuia să le ofere singuri. O linie de testare funcționează la UMF Iași. Atenție la ce urmează: „Acuma au trei echipe de lucru, dar nu li se trimit teste. Nu li se trimit pentru că DSP-urile au încheiat contracte cu particularii. Chestie de organizare. Decât să ne pună pe noi să facem laboratorul de la zero, trebuiau echipamentele alea folosite și oamenii care știau deja. În Germania așa au făcut. Toate echipele din cercetare din toate domeniile s-au pus să lucreze COVID. De-asta testează mult.” Și încă: „Centrul regional de sănătate publică (de la DSP Iași – n.a.) e pregătit. Au echipe în trei schimburi, au teste, trebuie să li se trimită și testele. Aici ar fi treaba ministrului. Să țină ședințe cu DSP-urile și să împartă în funcție de capacitatea de testare existentă.”
Din ansamblul discuției de atunci reintră sub reflector o chestiune de maxim interes. Instalația a fost comandată unei firme care nu avea capacitatea să furnizeze echipamentul complet. De ce? Cine i-a recomandat? Există o listă întreagă de orașe și spitale, evident cu Oradea în frunte, neconfruntate cu asemnea probleme. Pe lângă extractorul de acizi nucleici primit pe 16 aprilie împreună cu niște kit-uri nespecificate la rigoare, nu trebuie uitat că din instalația cuprinsă în minciuna teribilă din ziua de 3 aprilie lipseau și hotele. Aveau să sosească miercuri, pe 8 aprilie, zi anunțată mincinos pentru începerea testărilor pe oameni.    
Discuția conține multe amănunte tehnice despre parcursul probelor din care rezulta fără echivoc că mai e mult până departe. Element critic, kit-urile de extracție automată. Nu cresc în copaci, e război pe ele. Linia de testare pentru coronavirus de la spital va produce rezultate într-o zi, cândva. Nu știm parametrii tehnici, capacitatea și viteza de lucru astfel încât să capete greutate comparațiile cu costul unor instalții similare din alte spitale.
Ce am aflat ieri, neoficial, dintr-o sursă reală, pe lângă cele declarate presei de dr. Daniela Marcoci despre testele tehnice, pune serios pe gânduri. După aceste teste și obținerea ultimului aviz de funcționare, ar urma testarea locală a unor probe... din probele recoltate, adică în paralel cu proba de bază trimisă în centrele de referință. Pe urmă ar veni calibrarea interpretării rezultatelor sub îndrumarea celor dintr-un centru de referință. Treburi complicate. Cum au reușit alții să se miște în viteză nu e absolut deloc, dar absolut deloc de mirare. La fel și talentul și determinarea unora care au reușit să asambleze linii de testare din bucăți și să le facă, pardon, scuzați, funcționale.
Cât îl privește pe Arsene, ne ia fața cu altă „jucărie”, cu spitalul mobil, modular sau cum i-o zice. Figuranții de la PNL au și ei o flașnetă asurzitoare, de râde piocianicul din spitalul județean în termeni de oximoron de oportunismul lor tardiv exprimat prin propunerea de dublare a alocației de hrană pentru pacienți. Interesant era să arunce priviri săgetătoare spre spitalul mobil de la Bacău. Sau de la Arad. Poate observau ceva. Poate n-au voie...    

       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu