marți, 7 aprilie 2015

Casa Paharnicului, Petru Rareş şi cataloagele din 1980

Ce au în comun câţiva onorabili pietreni rămaşi sau întorşi definitiv acasă, alţii veniţi de prin SUA şi Israel şi un director de agenţie naţională importantă?... Sunt absolvenţi ai Liceului de matematică-fizică „Petru Rareş”, din remarcabila promoţie 1980, şi s-au întâlnit discret la Casa Paharnicului, într-o sâmbătă seară, pentru a pune la cale revederea de 35 de ani. În 2010 au „săvârşit” o întâlnire spectaculoasă, începută de joi seara şi terminată duminica, dând tonul pentru cursurile festive ţinute vinerea.
Marţi, 7 aprilie, era programată o vizită de lucru la liceu (colegiu) a uneia dintre pasionatele organizatoare. Problema arzătoare de rezolvat se numeşte accesul la cataloagele de clasa a XII-a. Directorul adjunct Dan Oniciuc a vorbit ceva, săptămâna trecută, despre punerea lor la dispoziţie, dar alţi oficiali au transmis că este interzis să se scoată cataloagele din arhivă, fie şi pentru a face prezenţa la cursul festiv. Secretizarea acestor piese de istorie pare a avea la origine o veche tentativă de extragere a notelor Mihaelei Ţiganu (Rădulescu – Bănică – Schwartzenberg).
E greu de anticipat cum vor reacţiona sărbătoriţii din acest sezon, dar la anul vine rândul teribilei promoţiii 1981, salutată şi omagiată la începuturile săptămânalului nostru, în 2011. Ei sunt în stare, în condiţiile unui asemenea afront, să ţină cursul festiv în altă parte, eventual invitându-l pe fostul director Mihai Obreja. În 2009, la sărbătoarea de 140 de ani a liceului (colegiului) a ştiut ca nimeni altul să acorde atenţia cuvenită promoţiilor şi absolvenilor de referinţă, lucru care contează şi nu se uită.
În aşteptare, merită salutat şeful de promoţie din 1980. Prof. univ. dr. ing. Romeo Ciobanu, absolvent de Electrotehnică şi Chimie, este în prezent prodecan al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată şi membru al Senatului Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Alte amănunte despre colegii săi şi întâlnirea care începe vineri, 19 iunie, se găsesc aici .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu