joi, 3 aprilie 2014

Suflu de primăvară

Era să zic "back in business", dar mi se pare că am mai folosit expresia după o altă perioadă de vacanţă de blog. De ce n-am scris câte unele, de ce n-am preluat altele de prin cele două publicaţii? Cred că n-am avut chef, n-am avut pornire, deşi subiecte şi ocazii au tot fost. Important, cred eu, e că n-am renunţat. Faza e că unele subiecte merg reluate, nefiind rupte defel de actualitatea zilei. O dovadă e mai jos, într-un comentariu de la finele lui ianuarie, publicat unde altundeva decât în Mesagerul de Neamţ.

Rătăciţi în tradiţie
Măsuri încurcate, măsuri defecte

Nu se întâmplă în fiecare zi să intre pentru a doua oară la puşcărie un fost prim-ministru, să-ţi tulbure agenda publică naţională un emisar al Unchiului Sam sau echipajul şi pasagerii unui avion să supravieţuiască prăbuşirii şi să nu-i găseşti. În termeni de probabilităţi e hazardant cu totul să te-apuci să vezi care eveniment ar fi mai rar. Nici nu se merită pentru că nu din unicitate a venit interesul şi efectiva masacrare a acestor subiecte, unul după altul. Au propriile lor dimensiuni şi impun unităţi de măsură şi măsurări diferite. Ceea ce n-a fost cazul în România. E semn rău prevestitor, poate mai cu seamă în acest an abia început.
Încrâncenarea şi apucăturile unora care au evoluat exclusiv şi excesiv pe tarlaua politică, în Cazul Adrian Năstase, nu au frizat, ci au cotropit absurdul. Este evident că a avut parte de un dosar politic. La fel era şi cu Traian Băsescu, în 2004, dacă pesedeii încuviinţau aprofundarea cercetării acestuia în Dosarul Flota. Din exercţiul de forţă al funcţiilor politice s-au născut cele reţinute în sarcina ambilor, nu din lipit afişe sau dus bătrânii la urne. Important, de fapt aproape vital este să nu se ajungă la o condamnare politică, iar în cazul lui Bombonel n-a fost. Ce i s-a administrat lui, păstrând proporţiile, s-ar potrivi bine şi altor lideri politici binecunoscuţi şi bine dovediţi. Altfel spus, e păcat să fie lăsat fără colegi, să sufere de singurătate. Iar unicitatea cazului abia de aici încolo se poate construi. Numai că, pentru aşa ceva, îţi trebuie discernământ şi, mai ales, măsură. Curajul, aproape ca o poftă, vine din mers.
Victoria Nuland a fost şi parcă n-a fost. Ce atâta tărăboi pentru un funcţionar de la Departamentul de Stat? Nu e politician de sistem, nu e diplomat şi din aceste motive întâlnirea cu ministrul de externe a fost un mare gest de bunăvoinţă, o onoare pentru ea. Ca dovadă că se ştia precis ce rolişor joacă, ce mandat restrâns are, nimeni din partea română n-a scos un cuvinţel despre problema vizelor. Cum lipsa de competenţă şi măsură produce ravagii, am avut parte de nişte zile fierbinţi aiuritoare.
Şi a venit tragedia din Apuseni. Este uluitor cum se trece peste amănuntul tehnic că Armata avea date cumva de acurateţe, prin comparaţie cu STS, despre localizarea avionului prăbuşit. Şi nu amănuntul dramatic în sine contează, cât alte conexiuni decât cele prezentate până acum. Dacă ROMATSA sau diverse comandamente guvernamentale trebuiau şi ele să ştie ce ştia apărarea antiaeriană, se va lămuri, probabil. De nelămurit este ce-au păzit doi prefecţi, de Alba şi Cluj. Cel de Alba nu trebuia să ştie că are două radare importante în judeţ? Nu mai sunt scret de stat de multă vreme. Apoi, cel de Cluj nu ştia ce brigadă de antiaeriană era la Floreşti, în marginea oraşului? N-aveau oare pe nimeni prin preajmă să-i întrebe, măcar de curiozitate, cum zboară şi cum cad avioanele mai înainte de-a trimite salvatorii aiurea prin munţi? Sigur, se vor găsi destui să replice imediat că nu aveau proceduri. Da, dar, în vara lui 1991, la inundaţii, când fostul prefect de Neamţ, Alexandru Ţibulcă, a preluat comanda operaţiunilor din judeţ, el avea proceduri? Avea autoritate şi avea măsură, asta-i diferenţa, că legile abia se năşteau.
Dincolo de responsabilitate, competenţă şi autoritate, măsura – de fapt lipsa ei - e factorul de legătură al celor trei episoade. Prea au venit unul după altul, prea au cutremurat mai mult prin prezentare. Urmează un an greu şi aruncarea televizorului pe geam devine din nou o opţiune demnă de luat în seamă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu