marți, 16 iunie 2020

Când răzbunarea pentru patimile COVID-19 vine de la Bruxelles. Cu politicieni români muți, în recital nevăzut



O știre difuzată miraculos de AGERPRES, în seara zilei de 11 iunie, a trecut aproape neobservată, de parcă agenția națională de presă ar fi un site obscur dedat la fake news. Pe cale de consecință, guwernerii și în special echipa de șoc ce-i are ca exponenți pe Arafat, Tătaru, Vela și Rafila (cu Streinu Cercel trecut pentru moment în rezervă ascunsă) au fost scutiți de explicații și comentarii „științifice”.
Joia trecută, Parlamentul European (PE) a acceptat poziția Comisiei Europene (CE) conform căreia COVID-19 reprezintă doar un risc mediu pentru lucrători, ceea ce le va permite angajatorilor să aplice la locul de muncă măsuri de securitate mai puțin stringente și mai puțin costisitoare față de situația în care ar fi fost o amenințare de nivel ridicat, se arată în deschiderea știrii de 426 cuvinte. Pe o scară de la 1 la 4, Comisia a clasificat noul coronavirus în categoria a treia de risc pentru angajați.
Propunerea curajoasă pornește de la Directiva europeană 2000/54/EC a Parlamentului și Consiliului din 18 septembrie 2000 privind expunerea lucrătorilor față de riscul expunerii la agenți biologici la locul de muncă. E cunoscută ca Directiva Agenți Biologici. Stabilește că „un agent biologic din grupa a treia de risc, cum a fost clasificat noul coronavirus de către CE, poate provoca boli grave și poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajați, dar în general pentru acesta există profilaxie și un tratament eficace disponibil”. În schimb, se subliniază în știre, un agent biologic din grupa a patra presupune „un risc ridicat de răspândire în comunitate” și pentru acesta nu există profilaxie sau un tratament eficace disponibil. (Ca să nu fie discuții, știrea originală se află la locul ei, pe portalul oficial al PE.)
Este cel puțin uimitor cum în România scormonitorii europeniști fanatici, euroscepticii atenți sau iute vărsătorii de proteste și atitudini civice tac grămadă. Guwernerii ne-au mâncat zilele din grijă pentru „sănătate și viață” într-un dispreț total față de drepurile și libertățile fundamentale, invocând agresiv de des recomandări și îndrumări internaționale fără greutate legală. Economia reală a ajuns la cheremul unor incompetenți și ticăloși dovediți prin faptele lor. Nu mai înșir acum celelalte „minuni” cunoscute și suferite. Dar nu am reținut ca membrii corpului expediționar de eurodeputați români să fi fost... jigniți ori să ne jignească măcar c-o aluzie la subiect.
Victoria repurtată de Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit (Luxemburg), conține multe semnificații și ar fi un mare-mare păcat să nu fie punctate câteva.
Inițial, s-a încercat blocarea propunerii printr-o moțiune în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din PE. În urma unor negocieri înțelepte, moțiunea a căzut la vot cu 35 voturi împotrivă, 15 pentru și 5 abțineri. Decizia CE este în vigoare, Directiva va fi amendată fără întârziere pe baza noii experiențe dobândite sub dominația pandemiei, iar statele membre au obligația să o implementeze până pe 24 noiembrie a.c. E directivă, asta chiar e obligatorie și la București! N-o suspendă ordonanțele lui Arafat, n-o cercetează Curtea Constituțională. Altfel spus, e un bine cu de-a sila în toată regula.
În al doilea rând, în EMPL, dacă nu știați, activează – desigur, cu aleasă cinste și profund patriotism – următorii cetățeni români: Dragoș Pîslaru (Renew Europe/ PLUS România) și Eugen Tomac (PPE/ PMP), ca membri titulari, alături de supleanții Corina Crețu (S&D/ PRO România), Gheorghe Falcă (PPE/ PNL) și Cristian Ghinea (Renew Europe/ USR). Dragii de ei, parcă a tunat și i-a adunat! Le-ați auzit gura? S-a stârnit vreo dezbatere adecvată însemnătății și urmării evenimentului asupra economiei din Blocul comunitar? Dacă mi-a scăpat ceva, într-o clipă pun scuzele pe masă.
O altă semnificație trimite la esența jocurilor reale din PE. Degeaba scrie frumos la carte și se reamintește la vreme de euroalegeri că Parlamentul e vocea popoarelor – acolo contează grupurile politice supranaționale. Schmit, înainte de a reprezenta Marele Ducat în Colegiul Comisarilor, câștigase anul trecut singurul mandat al Partidului Muncitoresc Socialist, ceea ce l-a afiliat Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D). În calitate de membru al CE, citez din manualul de funcționare, își exercită funcția în deplină independență, în interesul general al Uniunii și nu poate cere sau primi instrucțiuni de la niciun guvern sau alt organism extern. Mai departe, Comisia, care acționează sub conducerea președintelui, este responsabilă colectiv în fața Parlamentului. Un comisar talentat știe cu siguranță, în context general, în interesul Uniunii, ce are de făcut. În situația de față, sub presiunea pachetelor financiare promise statelor membre, devine fundamental de urgentă ajustarea temeiului legal comunitar. În interesul Uniunii. Nu de alta, dar birocrații și politicienii de la Bruxelles, deși recunoscuți ca huiduibili aproape la orice oră, se țin de proceduri. Ei nu se inspiră de la guwernerii care au uitat să decreteze mai întâi starea de epidemie și apoi să articuleze poporul cu ordonanțe militare semnate de un civil. Ei nu riscă să se confrunte cu ardoarea și argumentele unui Gheorghe Piperea de anvergură comunitară după ce, încercând să rescrie solidaritatea în metru strâmb, puțin a lipsit să lege Uniunea de gard.
În fine, în afara semnificațiilor, o observație. Din cabinetul comisarului Schmit face parte o consilieră româncă de toată cinstea, Eugenia Dumitriu-Segnana. Absolventă a Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila, a urmat studii juridice la București. Are în palmares o experiență importantă în cadrul Departamentului juridic al Comisiei Europene și a făcut parte din echipa condusă de Michel Barnier pentru negocierea Brexit. Era să prindă o poziție de reprezentare superioară la nivel de tribunal european, în 2016, dar nu s-a potrivit cu interesele vestitei „justițioloage” prematur uitate pe nume Raluca Prună. O trimitere la jungla eronat poreclită „mass-media mainstream”, în frunte cu de-ho-hontologii experți în a inventa exclusivități „pi sursi” de la portari, bagajiști, cameriste și chelneri, este garantat intenționată.
Fără doar și poate, subiectul cu categoria de risc mediu și Directiva Agenți Biologici n-are cum fi ignorat cu totul date fiind fondul și efectele economice pozitive așteptate. Vom vedea ce răstălmăciri fabrică ai noștri. Vestea bună pentru moment – fiindcă există totuși o astfel de veste – este că practicanții fruntași de gargară politică n-au scos capul și pieptul în față ca să-și atribuie merite personale și de partid pentru această răzbunare istorică. Cine știe, poate n-au înțeles-o...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu