joi, 5 septembrie 2013

Câini şi chipuri de câini



Era prin 1997 sau 1998, nu-mi amintesc precis. Împreună cu doi colegi de gazetărie de la alte două publicaţii locale am fost invitat de Luigi Bodo de la RIFIL să vizitez filaturile de la Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, fabrici salvate de la moarte de RIFIL şi investitorii italieni asociaţi. Ni s-a porpus să vedem cu ochii noştri, să judecăm cu capetele noastre fără nicio o obligaţie de a scrie la gazetă. Singura „atenţie” oferită a fost un prânz la singurul restaurant civilizat al vremii din Câmpulung Moldovenesc. Pe atunci, RIFIL ducea lupte grele cu Fondul Proprietăţii de Stat. Timpul nu se mai întoarce, ruinele marii fabrici Melana de la Săvineşti nu pot plânge. A plâns un nene, fruntaş ţărănist, mai târziu mason important, între timp plecat din ţară, care ceruse partidului să-l pună director general la RIFIL.
Cu trecerea anilor, vizitele de documentare s-au perfecţionat în mod aproape abominabil. Afacerea Roşia Montană este, poate, cel mai scandalos şi imoral exemplu. Gazetari şi formatori de opinie de care nu scăpăm în veci au făcut turism de documentare la antipozi pe banii investitorilor în exploatarea aurului românesc şi a ce mai e pe acolo, poate mai impotant decât aurul. Captarea bunăvoinţei a fost cumpărare în toată regula. Turiştii invocaţi sunt cunoscuţi şi răscunoscuţi, cu nume şi prenume. Ce-au păpat e bun mâncat. Poftele şi interesele s-au reîntâlnit peste ani. Gabriel Resources, ori cum s-or mai chema investitorii, plasează sume uriaşe în reclame tâmpe şi agresive al căror rol se vede din satelit: cumpărarea liniştii, a non-combatului gazetăresc, fidelizarea ONG-urilor flămânde. O fi presa câine de pază consacrat al democraţiei, dar şi ONG-urile emit pretenţii, cel puţin sub aspectul chipului canin şi al intereselor. Drama ia proporţii odată ce doar banii dictează. Ce-am face noi dacă ni s-ar oferi bani pentru a fi favorabili proiectului cu aurul? Să fim serioşi, nu ne caută nimeni, n-au ce ne propune!
Alţi câini-de-câini, cei de stradă, au ţinut, marţi seara şi noaptea, capul de afiş al câtorva televizuini de nişă, poreclite a fi de ştiri, de fapt de dat cu părerea şi împuiat capul românului. Parcă erau înţelese, nu alta. De neînţeles rămâne cum, de atâţia şi atâţia ani, oamenii sunt prigoniţi, iar câinii vagabonzi favorizaţi la nesfârşit. Legile, instrucţiunile şi recomandările nu au nici urmă de valoare de vreme ce omul nu este apărat. Mai mult, n-am auzit că maidanezii ar fi specie protejată. Felul în care îi bocesc unii dă încă o dată măsura predispoziţiei naturale, nu dobândite, a românului de a fi ticălos. Maidanezul se transformă chiar în fiinţă minunată, numai să nu-l muşte pe el şi pe-ai lui. Cumva, acelaşi caracter scoate arama la iveală şi când e vorba de presă. Te pupă, te adulează, când se potriveşte să scrii pe placul lui, dar tot nu cumpără ziarul, cum nu ia nici maidanezul în casă. De nu-i convine ceva, te desfiinţează, eşti vândut, bandit şi mincinos. O clipă mai târziu, atins de-o nemulţumire, poate muşcat de-un maidanez, unde dă el fuga? La câinii de pază din presă, fireşte.
Că presa încurcă din când în când câinii e altă socoteală. Cei de la televizuini au avut, marţi seara şi noaptea, un test în faţă. Nici nu l-au văzut, darămite să-l înfrunte. Ţinea de câinii războiului. Preşedintele Traian Băsescu, aprope nefiresc prin raportare la profilul său, îndemnase la prudenţă în legătură cu criza siriană. Locţiitorul său constituţional la comandă, Crin Antonescu, a dat însă de veste că România se va afla „în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile”, dacă începe războiul. Ce să căutăm noi, acolo? Ce obligaţii faţă de aliaţii politico-militari avem noi şi nu are Marea Britanie?... Asta era dezbaterea şi, din varii motive, n-au servit-o. Pe lângă teroriştii de maidanezil, abia câinii războiului au un chip hâd cu totul, indiferent ai cui sunt. Dezlănţuirea lor e un subiect greu, sensibil, infinit mai sofisticat decât a lătra la maidanezi. Nefiind o ţară cu un complex militar industrial mai răsărit, care să influenţeze decizii mari şi afaceri pe măsură, nici nu vine vreunul să cointereseze formatorii de opinie şi analiştii după modelul din afacerea de la Roşia Montană. 

P.S. Nu e prima dată când pierd tempoul, dar ăsta-i riscul. Comentariul, sub același vechi generic „Rătăciți în tradiție”, l-am scris marți noaptea și azi a fost publicat. Între timp...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu